tiistai 8. maaliskuuta 2016

Kaikki hyötyivät isyysvapaastaSuomalaisista isistä vain noin kolmannes viettää Kelan suomaa isyysvapaata enemmän kuin kolme viikkoa vauvan syntymän jälkeen. Se on aika vähän.

Puolisoni oli viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa hetken pääasiallisena kotivanhempana. Tein sillä aikaa töitä ja ehdin jopa hetken potea sängynpohjalla. Onneksi minulla ei ollut mitään vakavaa, mutta toisen vanhemman kotonaolo helpotti elämää erittäin paljon. Samoin oli ihanaa keskittyä töihin ilman, että lapsenvahtia piti vaihtaa läpsystä tai tarkkailla taaperon unien jatkumista.

Kotityöt meillä jakautuvat yleensä aika kivuttomasti se tekee, joka ehtii tai inspiroituu -periaatteella, mutta kieltämättä valmis ruoka pöydässä tuntui aika luksukselta. Jaoin mielelläni jopa ehdottoman suosikkikotityöni, pyykinpesun ja vaatteiden kuivumaan ripustamisen.

Tiedoksi muuten meiltä joulukortin saaneille tai saamatta jääneille - minä en tänä vuonna vastannut niistä millään tavalla.

Koti-isävaihe tuntui lähentävän isää ja taaperoa. Kun mies palasi töihin, taapero alkoi jo aamusta kysellä isiä. Samoin isän ja lapsen yhteinen aika vahvisti uskoani siihen, että myös toinen vanhempi pärjää lapsen kanssa. En ole onneksi joutunut koskaan tosissani epäilemään sitä, mutta teki hyvää huomata, etten ole niii-iiin korvaamaton.

Taloudellista tilinpäätöstä emme ole tehneet. Finanssipuoli alunperin sai empimään vahdinvaihtosuunnitelmia, mutta minun töideni ansiosta emme kuitenkaan jääneet merkittävästi miinukselle.

Lisäksi nyt olen alkanut ajatella, ettei tällaisia kokemuksia mitata rahassa. Mahdollisella seuraavalla kierroksella voisimme jo etukäteen säästää tavoitteellisesti jaettua kotivanhemmuutta varten.

Ehkä naistenpäivän kukka- ja suklaarahoista voisi aloittaa.

2 kommenttia:

 1. Olen ehdottomasti myös sitä mieltä, että tämä on asia jota ei mitata rahassa. Meillä mies piti isyyslomia ja lomia niin että oli kotona käytännössä 4kk, minä olin töissä vain osa-aikaisesti. Taloudellisesti tietty olis ollut parempi jos olisin ollut kokoaikaisesti, mutta näin meillä mahdollistui viettää myös vähän lomaa kesän aikana kun mulla työpäiviä oli vain kolmisen/vko :)

  Pienellä etukäteen suunnittelulla en usko että isän pitämä vanhempainvapaa vesittää yhtään kenenkään taloutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kokemus teilläkin :) Joo, luulen, että moni taloutensa puolesta pelkäävä ei ole edes tosissaan laskenut isyysvapaan kustannuksia. Toki joillekuille raha voi oikeasti olla kynnyskysymys, mutta ei taatusti niille 2/3:lle perheistä, joissa toinen vanhempi ei pidä edes kiintiöityä kuuden viikon vanhempainvapaata.

   Poista