torstai 11. helmikuuta 2016

Kun epäilet anafylaksiaa, soita 112

Tämän päivän päivämäärä on sama kuin Suomen ehkä tunnetuimmalla puhelinnumerolla, 112. Tasan kaksi vuotta sitten 112-päivänä olin synnyttämässä, mutta muistelen sitä myöhemmin. Kahden vuoden takaisen 112-päivän jälkeen olen nimittäin joutunut muutaman kerran soittamaan hätänumeroon. Toivoisin, ettei minun tarvitsisi enää koskaan tehdä niin.

Toiveeni on todennäköisesti turha, sillä tyttäreni on anafylaktisesti allerginen useammalle eri ruoka-aineelle. Allergioista on vaikea keksiä mitään myönteistä enkä halua laittaa eri allergioita inhottavuusjärjestykseen, mutta anafylaktinen allergia on yliherkkyyksien ehkä kauhein ilmentymä. Se on pelottava ja järkyttävä muistutus elämän hauraudesta.

Anafylaksia ei ole mielipidekysymys eikä mikään kivan vaaraton ja pieni kotona seuratta vatila.Se on hengenvaarallinen allergiareaktio, johon voi kuolla. Suomessa anafylaksiaan kuoleminen on harvinaista, mutta vakavassa allergiareaktiossa menettämisen pelko ei ole turha. Anafylaksia uhkaa aina henkeä, ja siksi se pitää hoitaa.

Jos epäilet anafylaksiaa, älä jää pohtimaan. Toimi heti, jos mietit, onko reaktio vakava vai ei.

Anafylaksian oireet voivat olla monimuotoisia. Ne ovat usein samaan aikaan monessa eri elimessä. Voi olla (nokkos)ihottumaa, turvotusta (huulilla, kielessä, korvalehdillä), hengenahdistusta, yskää, nuhaa, ripulia, oksentelua, huulien sinertymistä, verenpaineen laskemista ja velttoutta. Samalla ihmisillä voi olla eri kerroilla eri oireita.

Adrenaliinikynä ja hätänumeroon soitto ovat maallikon keinoja hoitaa anafylaksia. Jos allergisella on adrenaliinikynä, usein merkiltään Epipen tai Jext, noudata pakkauksen ohjeita ja iske kynä reisilihakseen. Adrenaliini ei tapa, vaikka sen antaisi turhaan. Suurin virhe on jättää antamatta.

Sen jälkeen soita 112. Kerro anafylaktisesta allergiareaktiosta mahdollisesta adrenaliinipistoksesta. Adrenaliini on aina vain ensiapu, ja potilas on saatava nopeasti sairaalaan hoitoon tai vähintään seurantaan. Hoitoon on hakeuduttava silloinkin, vaikka vointi näyttäisi parantuvan. Kohtaus voi iskeä uudelleen.

Tilanne on pelottava, joten siksi oikea toimintapa pitää tietää jo ennakkoon. Muistathan, että jokaisella on velvollisuus antaa ensiapua eli anafylaksian tapauksessa pistää adrenaliini ja soittaa hätänumeroon.

Pirkanmaan allergia&astmayhdistyksen tekemiä videoita anafylaksian ensiavusta voi katsoa täältä.

2 kommenttia:

 1. <3

  En ole kovin montaa kertaa elämässäni joutunut soittamaan 112, mutta ne pari kertaa on kyllä olleet sitäkin ahdistavampia ja hyvin mieleenpainuvia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä aina jännää, vaikka ei olisi edes niii-iiin akuutti hätä. Kerran jouduin soittamaan ambulanssin pahasti kaatuneelle jalankulkijalle ja sekin vähän tärisytti jälkeenpäin.

   Poista