torstai 12. marraskuuta 2015

Allekirjoita adressi laadukkaan päivähoidon puolesta

Päivähoito on ollut kuuma puheenaihe taas kerran. Subjektiivista oikeutta hoitoon halutaan rajata, ja lapsiryhmiä pitäisi suurentaa. Osa kunnista on jo ilmoittanut, ettei tee muutoksia. Osa taas tekee, kuten armas kotikuntani Vantaa suunnittelee.

...ellei sitä estetä. Täällä voi allekirjoittaa adressin.

Tämä postaus tulee jopa myöhässä, mutta nyt on mahdollisuus vaikuttaa. Aiheesta olisi hyvä kiinnostua muidenkin kuin vantaalaisten lapsiperheiden, sillä mitä yksi edellä, sitä toinen perässä... tiedättehän. Kalliiksi tulevien säästöjen vaikutukset myös maksavat kaikki, koska niitä ei kuitata pelkällä kunnallisverolla.

Suunnitelman vastustamiseen on monta syytä. Subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta puhuttaessa mainitaan usein latteäidit, mutta olen aivan järkyttävän huolestunut rajauksen vaikutuksesta naisten työllisyyteen. Muiden kuin kokopäivätyöläisten tai opiskelijoiden lasten hoitoaika rajattaisiin 20 tuntiin viikossa.

Kaltaiseni silpputyöläisen korviin rajaus kuulostaa pelottavalta, epätasa-arvoiselta ja byrokraattiselta. Työaikani voi olla mitä tahansa nollan ja kuudenkymmenen tunnin välillä viikossa. Todistelenko joka viikko päivähoidolle, miten paljon aion työskennellä? Entä jos en tiedä sitä ennalta? Tietämättömyys onkin ongelma - tai ei ole, koska oikeus 20 tuntiin päivähoitoa viikossa rajaa mahdollisuutta tehdä töitä. Kaikilla ei ole pelastavia mummoja ja naapureita, jotka mahdollistavat työpäivän jatkumisen lapsen hakemisen jälkeen. Tästä voisin paasata vaikka miten paljon, mutta tyydyn linkkaamaan heinäkuussa tekemäni tekstin silpputyöläisen lapsen oikeudesta päivähoitoon.

Lapsiryhmien suurentaminen on myös listalla. Yli 3-vuotiaiden ryhmiä kasvatetaan yhdellä lapsella per kasvattaja eli 21 lapsen ja kolmen kasvattajan ryhmistä tulee 24 lapsen joukko.

Se ei kuitenkaan riitä, sillä osa-aikaisten lasten hoitoa koskevat väljemmät henkilökuntamitoitukset. Tällöin yhdellä kasvattajalla voi olla ryhmässä 13 lasta. Pahimmillaan siis lapset voivat muodostaa yli 30 lapsen ryhmiä, kun osa-aikaiset ovat samaan aikaan paikalla. Tässä kannattaa muistaa se, että aiemmin kokoaikainen saattaa uudistuksen takia joutua osa-aikaiseksi eli ryhmät paisuvat edelleen.

Adressi luovutetaan valtuuston käsittelyyn ensi maanantaina 16.11. eli lisääthän allekirjoituksesi pian!
2 kommenttia: