sunnuntai 25. lokakuuta 2015

"Ei sillä mikään ole"

Äidinvaisto on pitkään tuntunut minusta joltain henkimaailman mysteeriltä, vaikka kuvailisin itseäni melko intuitiiviseksi ihmiseksi. Olen jopa pitänyt puhetta siitä täytenä hömppänä. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut tajuta, että olen vaientanut erään hyvin tärkeän äänen, juuri sen äidinvaiston, jonka olemassaoloa epäilin.

On ihan taatusti hysteerisiä äitejä. On ylivarovaisia tyyppejä, jotka epäivät lapsensa jokaista näppyä vesirokoksi. Joskus pientä ja hiljaista mutta sitäkin sisukkaampaa äidinvaistoa kannattaisi kuitenkin kuunnella.Paitsi että äidin itse olisi hyvä olla sille herkkä, myös ympäristö voisi olla laittamatta suukapulaa äidinvaiston suulle. Se koskee tietysti terveydenhuollon ammattilaisia, mutta myös erilaisten vertaisryhmien jäsenten olisi hyvä muistaa äidin yleensä olevan lapsensa paras tuntija.

Olen itse ollut luultavasti sekä äidinvaiston häiritsijä että sen häirinnästä kärsijä. Monesti olen sanonut lapseellaan sairautta epäilevälle kaverille, ettei mitään varmasti ole - ja sitten onkin ollut. Se on ollut tyhmää, koska mistä minä voisin taata kenellekään terveyttä? Jos äiti epäilee jotain, on se hyvä ainakin ottaa tosissaan. Neuvomisen ja turhan lupaamisen sijaan voisi tarjoutua olkapääksi ja korvaksi.

Minullekin usein vakuuteltiin, että Anselmiinan ihottumasta voi syyttää vain atooppista ihotyyppiä. Hyväntahtoisina ohjeina tuli eri voidemerkkejä ja kertomuksia siitä, miten ei meidänkään Joosepilla ollut allergiaa, vaikka oli posket ihan ruvella. Ehkä niillä kertomuksilla ei tarkoitettu mitään pahaa, mutta tehokkaasti ne vaiensivat päässäni piipittävän äidinvaiston. Punaposket ja helottavat nilkat eivät nimittäin parantuneet Aqualan L:llä, vaan ruokavalion karsimisella. Siihen ei tosin olisi ryhdytty ilman muita oireita.
Punaposki.

Kuunnelkaa siis äidinvaistoanne, ja antakaa toistenkin kuunnella omaansa. Äidinvaisto ei ehkä ole henkimaailman juttuja, mutta lapselle läheisin hoitaja usein tuntee lapsensa parhaiten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti