sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kestovaipat imevät aikaasiKestovaippailu nielee minuutteja. Niin sanotaan usein. Sen takia toteutin pienimuotoisen kokeen selvittääkseni, paljon kestoihin oikeasti saa viikon aikana käytettyä aikaa.

Kestovaipan paikalleen laittamiseen ei mene sen kauemmin kuin kertakäyttövaipan, mutta vaippojen täyttäminen ja kuivumaan ripustaminen sen sijaan kestävät. Viikon ajan napsautin puhelimen sekuntikellon päälle aina, kun aloin täyttää vaippoja tai ripustaa niitä kuivumaan. En laskenut mukaan vaippojen koneeseen laittoa, käytetyn vaipan kuivumaan purkamista tai vaipan pukemista, koska en usko niiden vievän niiiiin paljon aikaa.

Viikon aikana pesin yhteensä kolme vaippakoneellista: pyykkikone pyöritti kestovaippoja tiistaina, torstaina ja sunnuntaina. Vaipat täytin pääasiassa pesua seuraavana päivänä, sillä paksuimmilla imuilla menee kylpyhuoneessamme kuivamiseen vajaa vuorokauasi.

Yhden koneellisen kuivumaan ripustamiseen meni kymmisen minuttia kerrallaan, ja vaippojen täyttö vei kerralla suunnilleen 15 minuuttia. Ripustan vaipat pääasiassa illalla suihkun jälkeen, jolloin Anselmiina on nukkumassa. Imujen laittaminen vaippoihin tapahtuu yleensä joko Anselmiinan päiväuniaikaan tai päivällä, jolloin pieni assistentti tahtoo "avustaa"  vaippojensa täyttämisessä.

Vaippojen ripustamiseen menee siis viikossa puolisen tuntia (10min x 3 = 30min), ja täyttäminen vie viikossa 45 minuuttia (15min x 3 = 45min). Yhteensä kestoilu siis vie viikossa 75 minuuttia (45 min + 15 min = 75 min) eli tunnin ja vartin päälle.

Onko se paljon vai vähän? Kestoilu ei tunnu liian rankalta, vaikka kertakäyttövaipat olisivat taatusti helpompia. Pitää vaan ostaa paketti kaupasta, kantaa se kotiin, pukea vauvalle, heittää roskiin ja viedä roskat. Siihen ei varmasti saa kulumaan tuntia viikossa, vaikka olisi kuinka hidas.

Ekologisuus ja jälleenmyyntiarvo taas ovat kestojen hyviä puolia. Vaippoja ei tarvitse heittää yhden lapsen vaippaiän loppumisen jälkeen roskikseen, vaan ne voi kierrättää vielä vaikka kuinka monelle vaippapepulle. Tunti viikossa ei tunnu suurelta, jos sitä miettii ekotekona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti