torstai 10. syyskuuta 2015

Tippa voi tappaaAllergiat ovat joskus turhankin jänniä kavereita. Jos väärä suupala voi tappaa, on oltava valpas.

Anselmiina sai alkuvuodesta melko pahan allergisen kohtauksen maidosta, ja pari seuraavaa kuukautta olin jatkuvasti varuillani. Jokainen näppy herätti minussa hetkellisen huolen. Apua missä meidän Epipen on apua onko se kotona apua kasvaako tuo näppy apua oho no se hävisikin.

Viime kuukausina pahin hysteria on mennyt ohi, mitään ei ole käynyt. Ei ole tullut edes näppyjä.

Valppaus ja huoli ovat silti jääneet. Laukussani on aina Epipen, tuo muuten kallis mutta vakuutuksen ansiosta halvahko henkivakuutus.

Katson aina tarkkaan, että Anselmiinan ruokailuvälineet ovat puhtaat. Tuoteselosteet tavaan huolellisesti. Onneksi niissä on  yleisimmät allergeenit tummennettuna. Maitoallergia on kenkku seuralainen, koska maitoa voi olla melkein missä tahansa. Kenelle tuli mieleen, että suurustamiseen käytettävä vaalea Maizena sisältää maitoproteeinia? Minä en olisi voinut kuvitella, mutta nyt onneksi tiedän senkin.

Kotihoidossa olevan lapsen ruokavaliosta on helppo olla tarkka. Jossain vaiheessa hänen on kuitenkin pakko mennä hoitoon kodin ulkopuolelle, ja hoitopäivän aikana on sattuneista syistä ruokailtava. Maito on aika keskeinen osa suomalaista ruokavaliota.

Välillä ihmisten allergiatietämys tai paraemmin sanottuna -tietämättömyys järkyttää minua. Maitoallergia ei todellaakaan ole sama kuin laktoosi-intoleranssi, ja laktoosittomat maitotuotteet eivät missään tapauksessa sovi maitoallergiselle. Maidoton on aina laktoositon, mutta laktoositon ei ole välttämättä maidoton. Sopii toivoa, että lasten kanssa työskentelevät ymmärtävät allergioiden vakavuuden.

Onneksi pikkulapsten allergioilla on taipumus mennä ohi. Valtaosa maitoallergioista paranee 2-3-vuoden iässä. Takuuta paranemisesta ei tietenkään ole, mutta allergiaa on mahdollista myös siedättää. Silloin vahingossa saatu tippa allergiaa ei tappaisi.

Nyt ajateltuna elämä olisi silloin melkein huolentota.

2 kommenttia:

  1. Allergiat on kyllä viheliäisiä. Meille ei onneksi olen ilmennyt vielä ainakaan mitään. Hoitoon mennessä tuota allergia-asiaa on vain tolkutettava kunnolla. Minä ainakin lastentarhanopettajana mieluummin olen ylivarovainen kuin liian huoleton ja pidän huolen, että muukin tiimi on tietoinen. Aina tietty vai sattua jotain, mutta se prosentti laitetaan mahdollisimman lähelle nollaa! :) Ymmärrän huolesi ja on totta, että maitoallergia on monelle vaikea ymmärtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti säästytte allergioilta :) Niiden kanssa toki voi elää, aina rennostikin, mutta tietysti on kivempi olla ilman. "Onneksi" aika monella pikkulapsella on maitoallergia, joten ehkä ainakin suuremmissa päiväkodeissa ollaan tottuneita siihen - toivottavasti ainakin! Ihanaa kun olet tarkka ja toisia informoiva lto :)

      Poista