keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Hirveä mökä ja muita väittämiä lapsiperheistä

Parisuhdeongelmia, taloushuolia, jatkuvaa sotkua ja riitelyä. Ne mainitaan usein, kun puhutaan lapsiperhe-elämästä. Project mama -blogin Katja Lahti teki ruuhkavuosibarometrin. Siinä esitetään yleisiä väittämiä lapsiperheistä, ja asteikolla 0-2 arvioidaan niiden osumista omaan elämään.

En ehkä ole ihanteellinen vastaaja, koska minulla on yksi, yksivuotias kotihoidossa oleva lapsi. Lasten kinastelusta tai päiväkodista saaduista oksennustautiputkista en tiedä mitään. Joka tapauksessa oli mielenkiintoista täyttää kysely, koska siinä tuli samalla mietittyä omaa elämäänsä. Ajattelin vielä täällä kertoa, mitä väittämistä ajattelin.

1. Lapset heräävät aina kukonlaulun aikaan.
Pari kuukautta sitten olisin vastannut, että ei herää. Yöimetysten lopettamisen jälkeen Anselmiina kuitenkin ponkaisee ylös viimeistään seitsemän tienoilla. Auts. Muistissa on vielä vauvavuoden hitaat aamut, kun torkuin vauva kainalossa kymmeneen...

2. Lapsiperheessä on aina hirveä mökä. 
Ei meillä ole, mutta yhden lapsen vanhempana olen huono vastaamaan tähän. Ainokaisesta ei ehkä niii-iiiin paljon lähde ääntä, vaikka Anselmiina onkin kova pälpättämään ja laulamaan ja hihkumaan ja joskus vähän kiukuttelemaankin. Voin toki vain kuvitella, millainen älämölö kahdesta yhtä touhukkaasta taaperosta lähtisi.

3. Lasten kanssa on pakko syödä lastenruokaa. Mitä on lastenruoka? Onko se peruna-porkkanasoseita ja blederissä surruteltua italianpataa? Syömme pääasiassa kaikki samaa, ihan maistuvaa ja ravitsevaa ruokaa. Sitä hieman rajoittavat nirson taaperon allergiat, joskus aikuisilla ja lapsella on eri ruuat. Yleensä lisään omalle lautaselle vielä ripauksen suolaa tai mausteita.
Eli öö, ei kai ole pakko syödä lastenruokaa. Se riippuu tietysti omista aika- ja keittiöresursseista.

4. Lapsiperheen kodissa on koko ajan sotkuista. 
No joo. Taapero levittelee kaikkea leluista ja hiekasta ruokaan, joten joka päivä saa siivota ja järjestellä. En tajua, miten ennen asunto oli siisti pelkän viikkosiivouksen voimin.
Toisaalta meillä on aika vähän tavaraa ja pienehkö asunto, joten putsaus ja järjestely käyvät nopeasti ja näppärästi.

5. Lapset vain riitelevät keskenään. 
Yhden lapsen perheessä en uskalla vastata tähän. Jos meillä joskus on useampi lapsi, toivon, että elämä ei ole pelkkiä riitoja. Sisaruksen kanssa on tietysti helppoa ja turvallista harjoitella eri mieltä olemista.

6. Parisuhde on kuralla. 
Ei ole. Moni eroaa vauvavuonna, enkä ihmettele sitä. Jälkeenpäin ajateltuna tuntuu, että varsinkin intesiivisimmän vauva-ajan keskellä parisuhde voi olla hieman katkolla. Se ei kuitenkaan kestä ikuisesti, ja vauva on myös mukava, läheisyyttä lisäävä yhteinen projekti. Keskustelulla, avoimuudella ja suhteellisuudentajulla selvinnee.

7. Lapsiperheessä sairastetaan jatkuvasti.
Anselmiina ei ole vielä päivähoidossa, joten hän ei ole altistunut pöpöille niin pahasti. Hän on potenut pari lievää flunssa elämänsä aikana.

8. Vanhemmilla ei ole koskaan omaa aikaa.
"Ei koskaan" tuntuu tällä hetkellä liioitellulta ilmaisulta. Tosiasia kuitenkin on, että töissä käyvälle ja/tai opiskelevalle vanhemmalle ei ihan hirveästi omaa aikaa jää. Vauvavuonna vielä laskin työt omaksi ajaksi, mutta nyt jo kaipaan omalta ajalta kirjaa, kaveria, lenkkikenkiä tai ihan vaan yksinäisyyttä.
Meillä ei ole lasta hoitavia isovanhempia tai muita - erittäin arvokkaita - tukiverkkoja, joten oma aika menee usein perheajan kustannuksella. Tavallaan omaa aikaa on sopivasti, mutta en pahastuisi hieman suuremmastakaan määrästä.

9. Vanhemmat hössöttävät vain lapsistaan.
Mielestäni en hössötä lapsesta ylenmäärin, mutta en halua myöskään peitellä häntä puheissani. Lapset ovat aika herkkä puheenaihe. Olen aika varovainen, jos tiedän jonkun kokevan lapsettomuutta tai vaikka menettäneen juuri lapsensa. En kuitenkaan ole jälkikasvustani hiljaa vain jonkun lapsivihan takia.
Ihmiset yleensä hössöttävät siitä, mikä on heidän elämässään ajankohtaista. Vauvan syntyminen on aika kokonaisvaltainen muutos. Jossain puolen vuoden kohdalla Anselmiinan syntymästä aloin kiinnostua maailmasta hieman enemmän, ja tosi tosi kiinnostavaksi se on muuttunut tässä puolentoistavuoden rajapyykin luona. Jokatapauksessa on kohteliasta kysellä toisilta kuulumisia ja omien juttujen kertomisten lisäksi keskustella yhteisistä aiheista.

10. Lapsiperheessä on talous tiukalla.
Tähän mennessä lapsi on vaikuttanut tilin saldoon yllättävän vähän, vaikka etukäteen pelkäsin katastrofia. Emme ole joutuneet laittamaan taloudellisten syiden takia Anselmiinaa vielä hoitoon. Sitä on tietysti helpottanut se, että minun on ollut aiemman työkokemukseni takia mahdollista työskennellä kotona päivä- ja yöuniaikoihin.
Toisaalta kulutuksemme on lapsettomiin aikoihin verrattuna aika vähäistä. Emme matkustele tai syö ulkona niin paljon. En muista, milloin olisin viimeeksi ostanut itselleni uusia vaatteita. Teen paljon itse ja suosin kirpputoreja. Harrastuksemme ovat myös aika huokeita. Tilihälytykset voisivat piristä, jos olisi kalliimpi maku.

2 kommenttia:

 1. Minkä kokoinen asunto teillä on? :) Meillä 45.5 neliöinen kaksio, jossa tupakeittiö ja makuuhuone. Ja neljä ihmistä siis tässä :D Muutama ajatus itseltänikin väittämiin: lapset herää varmasti eri aikaan ja jokaisella on se oma rytminsä. Mökää on mutta välillä hiljaistakin. Lapsiperheessä pakko syödä lastenruokaa? Mitää :D Lapsihan voi syödä aikalailla samaa kuin aikuinenkin, iästä riippuen tietysti. Siisteyski varmaan vaihtelee ihmisestä riippuen. Meillä ei ainakaan lasten tulo huonontanu parisuhdetta. Eikä olla myöskään sairasteltu jatkuvasti. Omaa aikaa on meillä molemmilla, sekä parisuhdeaikaa myös. Osaan puhua myös muusta kuin lapsista ja talousasiatki varmasti riippuu monesta asiasta, lapsien määrästä, siitä onko vanhemmat töissä, imetetäänkö, hyödynnetäänkö kirppiksiä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös kaksio, mutta 60 neliötä. Se ei ehkä kuulostaa nii-iin miniltä, mutta sauna vie aika paljon tilaa (tosin sinne voi varastoida kaikkea, hups). Luulen, että mahtuisimme tähän ihan hyvin nelistäänkin. :) Neliöt eivät ratkaise kaikkea, vaan pohjapiirrustuksella on väliä.

   Talous tosiaan riippuu monesta asiasta, tottumuksista ja pääomatuloista ja sijainnista... Meillä on rahaa käytössä vähemmän kuin lapsettomana, mutta toisaalta raha riittää kaikkeen välttämättömään ja huvitteluunkin.

   Poista