sunnuntai 2. elokuuta 2015

Yksivuotias maksaaLapseen menee sitä enemmän rahaa, mitä vanhemmaksi hän kasvaa, sanotaan. Tottahan se lienee, sillä peruskoulun päättävällä on taatusti eri suuruiset menot kuin kaksivuotiaalla.

Yllättävä hyppäys tapahtuu kuitenkin jo silloin, kun lapsi muuttuu vauvasta taaperoksi. Ilmiö näkyy varsinkin sisäleikkipuistossa: aikuisen lipuun sisältyy usein vauvan sisäänpääsy, mutta yli 1-vuotias tarvitsee jo oman lipun. Pomppaus nollamaksuluokasta voi olla suuri. Helsinkiläisessä Snadi Stadissa alle yksivuotias pääsee ilmaiseksi, mutta 1-3-vuotias maksaa jo 12 €. Hoplopissa alle 1-vuotias on ilmainen, mutta 1-2-vuotiaan sisäänpääsy on kympin.

Ennen ilmaiset Skidit-festarit olivat tänä vuonna maksulliset. Jälleen alle 1-vuotias pääsi ilmaiseksi, mutta muilta hinta oli 12,50 €. Aiheesta kirjoitti myös Kolmistaan-blogin Karoliina täällä.

En väitä, että lasten pitäisi päästä joka paikkaan ilmaiseksi. Festarit eivät järjesty pyhällä hengellä, eikä turvallinen sisäleikkipuisto pysy pystyssä sponsorivoimin.

Silti hinnat tuntuvat välillä huimilta. Jätimme eiliset festarit väliin siksi, ettei hinta mielestäni täysin vastannut liki 1,5-vuotiaan tapahtumasta saamaa hyötyä. Ehkä sitten emme olleet kohderyhmää. En luota siihen, että yli yksivuotias taapero jaksaisi seurata nukketeatteriesitystä, osaisi osallistua katutanssitunnille tai äänityöpajaan. Toisaalta hän olisi luultavasti ollut mielissään muumiperheen lauluhetkestä. Minä taas olisin ollut kiinnostunut ainakin vaatteista.

Mietin, voisiko hintoja porrastaa entistä enemmän. Voisko taaperon eli 1-2-vuotiaan pääsymaksu olla yksinumeroinen? Käsittääkseni 1- ja 3-vuotiaan taidoissa ja kyvyssä hyötyä leikkipuistosta tai festareista on suuri ero. On hassua maksaa 14 kuukauden ikäisestä yli kympin enemmän kuin 11 kuukauden ikäisestä, joka usein menee vauvojen nollamaksuluokkaan.

3 kommenttia:

 1. Hei! Löysin blogisi sattumalta ja innostuin lueskelemaan. Ja tulen varmasti jatkossakin. :) Juuri eilen me miehen kanssa pohdimme tätä maksuasiaa Hoplopin osalta. On aika hurja nousu tuo 10 euroa. Meidän lähin Hoplop on vielä Ideaparkissa, jossa se sisältyy Funparkin hintaan. Eli jippii, aikuisten aluemaksu 6e/nenä ja alle 100cm lapsi 11e. Ajateltiin alkuun, että käydään Hoplopissa vielä ilmaiseksi, ennen kuin neiti täyttää ens kuussa vuoden, mutta en tiedä tuleeko lähdettyä kauemmas ja noi summat ei oikein innosta alle 1-vuotiaan kanssa lähteen liikkeelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Sinunkin blogisi näyttää oikein mukavalta.

   Joo, kymppi on melkoinen nousu, kun taidot eivät kuitenkaan ole nousseet yhtä radikaalisti. 23 € yksivuotiaan perheeltä vaikuttaa jo melko arvokkaalta reissulta! Meidän Hoplopiin pääsi (muistaakseni) alle 1-vuotiaan vanhempikin ilmaiseksi, ja SnadiStadissa vauvan vanhempi maksoi vain 2 €. Sillä sai vielä kahvilippukkeen eli tavallaan oli melkein ilmaista :) Näillä yli 1-vuotiaan hinnoilla ei kuitenkaan kiinnosta käydä.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista