tiistai 11. elokuuta 2015

Touhutaapero on 1,5-vuotias

Paaaljooon onneaaa vaaan! Anselmiina on tänään 1,5-vuotias. Nyt hän ei ole hetkeäkään paikoillaan eikä kovin montaa hetkeä hiljaa.

Puhuminen on kehittynyt huimasti viime kuukausina. Uusia sanoja putkahtelee niin paljon, etten enää pysy perässä. Sanoja on ainakin äiti, isi, kakka, kukka, kakkuun (karkuun), napa, tukka, pukka (sukka), hauva, kissssa, tissi, ota, kiitti, akku (saukko), leip, ei, joo, vappa (vaippa), pappa, hiirrri, anna, hahhahhahaa (ihhahhaa), tyttö, kala, auto, api (apina), nalllle, popha (potta), lamppu, kur kur (kurkku)... Omaa kieltään hän pälpättää paljon, varsinkin puhelimessa tai puhelimelle, ja ymmärtää puhetta pelottavan paljon.

Lauseita ei vielä kuulu. Kerran hän tosin sanoi Anna tissi, mutta luulen sen olleen vain sattumaa.

Niin, tissi. Siitä eroon pääseminen on nyt ajankohtaista. Kuten olen kertonut, päiväsyötöt katosivat päiväohjelmasta jo kesäkuussa. Ilta-, aamu- ja yösyömisestä nyt kovasti pyristellään eroon. Viime yönä oli vieroitusyö nro 2, ja oi kyllä, kauheaa on. Kaikille, varmaan naapureillekin. Ehkä tämä tästä.

Etukäteen ajattelin, että imetyksen lopettaminen tuntuisi haikealta. Ehkä vähän tuntuukin. Enimmäkseen alan kuitenkin olla sitä mieltä, että 1,5 vuotta imetystä on meille tässä vaiheessa tarpeeksi. Vuoden iässä en vielä olisi raaskinut lopettaa, ja silloin Anselmiinakin pyysi usein maitoa.

Nyt en kuitenkaan enää osaa edes kuvitella, että imettäisin päivisin. Nopeasti siihen nähtävästi tottuu.

Hyvästä ruokahalusta ei Anselmiinaa voi kehua. Imetyksen vähentäminen ei ole saanut muuta ruokaa maistumaan paremmin, vaikka moni niin veikkaili - toki toisilla voi ruoka alkaa maistua, kun ei enää saa entiseen tapaan maitoa.

Jotkin ruuat sentään maistuvat. Leipä menee suuhun takuuvarmasti. Samoin aamu- ja iltapuurolautaset tyhjenevät aina, joten välillä teen puuroa lounaaksi tai päivälliseksin. Porkkana ja kurkku menevät sormiruokana, ja samoin liha maittaa barbaarisesti käsin syötynä. Hyvää ruokaa hän syö itse, mutta paha ruoka on syötettävä.

Huonon ruokahalun takia painonnousu on ollut huolenani, taas kerran ja vaihteeksi. Kun Anselmiinan istuttaa kotivaa'alle, on lukema hyvällä tuurilla noin yhdeksän kiloa. Se on varsin vähän 1,5-vuotiaalle, vaikka toisaalta hän on myös sopusuhtaisen lyhyt. Neuvola on kuun lopussa, joten siellä viimeistään näkee lukemat.

Vaatekoko on noin 74 tai 80. Jokunen 86-kokoinen on jo käytössä. Kestovaipat ovat yleensä M-kokoa tai sitten vanhoja tuttuja yhden koon vaippoja, joita meillä on käytetty jo yli vuoden. Yöllinen kertakäyttövaippa on Muumien nelonen, edelleen.

Liikkumisessa Anselmiina on kehittynyt huimasti. Hän lähti kävelemään kunnolla kiirastorstaina, hieman vajaa 1 v 2 kk ikäisenä. Nyt hän taapertaisi kävellen kaikkialle. Portaiden laskeutuminen on vielä aika huteraa, mutta ylös kapuaminen onnistuu.

Leikeissä alkaa jo olla ideaa. Anselmiina pussailee pehmoleluja ja nukkeja ja syöttää heitä lusikalla.

Kotihoito jatkuu edelleen tämän syksyn. Teen jonkin verran töitä, jotka voin pääasiassa tehdä vaikka keskellä yötä päälläni seisoen. Sen takia emme ole vielä nähneet hoitopaikkaa tarpeelliseksi.

Hoidosta voisin joskus tehdä kunnon merkinnän. Siinä todella riittää pohdintaa, kun pitää miettiä niin perheen hyvinvointia, taloutta, ammatillista kehittymistä - ja kaikkea tätä rajaa yleinen taloustilanne, joka näkyy niin työ- kuin hoitopaikkojen saatavuudessa.

Oikein kivaa elämä on silti 1,5-vuotiaan kanssa, onneksi.

6 kommenttia:

 1. Minkälaisia määriä teillä syödään? Mun kuopus poika on 1v3kk ja ei ole hyvä syömäri hänkään. Itse syöminen lusikalla ei kiinnosta. Ei varmaan siksikään kun tuo syöminen ei yleensäkään kiinnosta.

  Aamuisin uppoaa huikea 1dl maitoa ja ehkä 5-6 lusikallista puuroa ja pari palaa leipää... lounaalla voi mennä esim. Pari lihapullaa ja pari palaa perunaa, välipalalla pieni jugurtti ja sitä rataa.

  Vähän huolestuttaa mutta minkäpä sitä tekee. Toisaalta siskonsa oli pienenä tosi isoruokainen.Nyt 8-vuotiaana hoikka kun mikä ja tosi pieniruokainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaa menee todella vaihtelevia määriä, mutta yleensä tosi vähän. Lihapulla on jo ihan hyvin. :D Joskus saattaa mennä noin desi tai enemmän, mutta yleensä vähemmän. Iltapuuroa menee yleensä sellainen Teema-kulhollinen kokonaan ja aamupuuroa vähän vähemmän. Smoothieta saattaa mennä jopa pari mukia. Leipäpaloja taas syö päivässä ehkä 3-4.

   Onko poika kuitenkin kasvanut hyvin? On tosi stressaavaa, kun lapsi ei syö. Tsemppiä!

   Poista
 2. Meillä on ihan sama tuo, että puuro maistuu, vaikka muuten määrät on vähäisiä! Jännä juttu :) Tein sellaista pehmeää lihamureketta, jossa oli puolet kesäkurpitsaraastetta, ja se oli yllättäen hitti... tuntui varmaan niin puurolta suussa. No mut nää mun kommentit ei varmaan juuri hyödytä, kun meidän vauva (jolle muuten annoin juuri bloginimen Vilkas) on vielä sen verran pienempi.

  Piti alunperin tulla sanomaan, että ihanan random tuo saukko tuolla sanalistassa! Onko hänellä saukkolelu tai joku lempikirja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten hassua, miten puuro tuntuu olevan monen vähäruokaisen suosikki. Kaverin Anselmiinan ikäinen muksu taas syö kaikkea muuta paitsi puuroa :) Kiitos lihamurekevinkistä, pitääkin kokeilla! Lihapullat ja -pihvit ainakin ainakin maistuvat, tai ainakin niistä edes haukataan...

   Saukko on tosiaan random :D Luemme usein Miina ja Manu metsässä -kirjaa (tai joku sinnepäin, Miina ja Manu kuitenkin), jossa on saukon kuva. Nyt hän on käynyt itse osoittelemaan sitä ja hokee "akku, akku". Pähkäiltävänä on nyt, mitähän saukko sanoo!

   Poista
 3. Anna tissi <3 Siinähän on pienen kannalta olennainen kommunikointi :) Awww.

  VastaaPoista