sunnuntai 23. elokuuta 2015

Älä totuta vauvaa

Ei kannata totuttaa lasta siihen ja siihen, on moni neuvonut. Aluksi muiden neuvot olivat minulle kuin jumalan sanaa, mutta nyt puolitoistavuotiaan äitinä osaan jo hieman kyseenalaistaa. Lapset ja tilanteet ovat tietysti aina erilaisia ja ainutlaatuisia, mutta ajattelin pilke silmäkulmassa pohtia joitakin saatuja neuvoja.

Totuta nukkumaan metelissä.
Aluksi yritin tätä, ja yllättäen parikuukautinen nukkui ruohonleikkurin suristessa vieressä. Nykyisin meillä on Anselmiinan päiväuniaikaan oltava hipihiljaista. Hän on joskus herännyt jopa vesihanaan, mutta toisaalta kerran palohälytin ei havahduttanut häntä. Ehkä kyse on totuttamisen sijaan unenlahjoista tai niiden puutteesta.

Älä totuta nukahtamaan rinnalla.
Niin, Anselmiina tosiaan alkoi pyristellä irti tästä tavasta 1,5 vuoden kypsässä iässä. Pari yötä itkettiin, mutta sitten alkoi sujua. Vieroitus ei ole ollut yhtään niin kauheaa kuin etukäteen pelkäsin.
Luultavasti antaisin mahdollisen seuraavankin lapsen tottua tähän tapaan, koska todistettavasti siitä pääsee eroon ennen teini-ikää. Tietysti voi olla, että vauva nro 2 boikotoisi tissiä nukutuskeinona. Ei siitä haittaa olisi.

Totuta nukkumaan vaunuissa/rattaissa.
Tämä sen sijaan on ollut hyvä neuvo! Anselmiina nukkuu päiväunet aina rattaissa, joten meidän ei ole pakko olla kotona päikkäriaikaan. Toisaalta hän kotona ollessamme uinuu päivittäin pari tuntia rattaissaan eteisessä, mikä tuntuu hieman tyhmältä... no kunhan jossain nukkuu.

Totuta toisiin lapsiin.
Anselmiina rakastaa ihmisiä, ja hän on nähnyt ikätovereitaan säännöllisesti vauvaiästä asti. Jakaminen ei häneltä vielä luonnistu, mutta se lienee normaalia näin pienelle. Ehkä tässäkin on kyse ensisijaisesti luonteesta.
Suositan toki etsiytymään vanhempi-lapsi-seuraan, jos sellaista on vailla. Lisäksi mielestäni lapsen on hyvä viimeistään leikki-ikäisenä nähdä, miten ystävyyssuhteita solmitaan ja ylläpidetään.

Totuta olemaan muiden hoidettavana.
Tätä emme ole oikein treenailleet. Anselmiina ei ole ollut pitkiä aikoja muiden kuin vanhempiensa kanssa. Se ei ole täysin ollut oma valintamme, sillä lastenhoitoverkostomme on aika olematon - ja uskallukseni rekrytoida babysittereita vielä olemattomampi.
En kuitenkaan usko, että ainakaan vauvaikäistä pitäisi mitenkään totuttaa olemaan toisten kanssa. En tällä tarkoita, että hoidossa oleminen olisi lähtökohtaisesti väärin. Tilateita on monenlaisia. Uskon siihen, että vanhempiinsa turvallisesti kiintynyt lapsi osaa olla muidenkin kanssa.
Pikkuhiljaa tahtoisin kuitenkin lisätä muiden osuutta Anselmiinan elämässä, ettei hän ole yllättävän hoidontarpeen iskiessä aivan kummissaan.

Totuta syömään kaikkea.
Hahhah, tätä olen ihan todella yrittänyt! Anselmiina on pienestä saakka saanut niin avokadoa ja linssipataa kuin kiwanoakin. Silti hän on aivan järkyttävän nirso.

Älä totuta lasta makeaan.
Tätä olen myös noudattanut, ja ainoan lapsen kanssa se onkin ollut helppoa. Anselmiina on pari kertaa saanut pienen annoksen kaurajäätelöä. Nyt hän melkein sekoaa, kun muut herkuttelevat jätskillä. Eli no, ei jäätelö tapa, mutta olisi voinut väliinkin jättää.

Totuta käyttämään aurinkolaseja.
Anselmiina on pienestä saakka saanut aurinkolasit nenälleen, ja nykyisin ne pysyvät päässä vaihtelevasti. En tiedä, onko syynä totuttaminen, aurinkolasien mukavuus vai henkivallat.Voi kun ongelmien syynä olisikin aina totuttaminen tai sen puute. Omia tapojaan on toki hyvä miettiä, mutta silti kaikki ei aina suju niin kuin toivoisi. Kaikista tarjoilluista sushipalleroisista huolimatta lapsi voi olla nirsoilun kuningatar. Ehkä riittää, kun yrittää parhaansa.

Millaisia totuta tai älä totuta -neuvoja te olette saaneet? Mikä on toiminut ja mikä ei?

4 kommenttia:

 1. Taas kerran niin asiaa! Aika samanlaisia neuvoja, ja aika samaan tapaan osa niistä tuntuu nyt hyviltä, osa huonoilta :) Ihanaa kun sulla on niin armollinen ja rento tyyli suhtautua asioihin, voin täältä aina saada vähän rohkaisua siihen, mitä tulevina ikävaiheina on edessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että täältä saa rohkaisua :) Minusta on hyvä olla lähipiirissä sekä vanhempia että nuorempia lapsia - näkee, mihin ollaan menossa, voi antaa toisille vinkkejä ja muistaa, mistä ollaan lähdetty. :D

   Poista
 2. Meillä ei oo tarvinnut edes totuttamalla totuttaa rattaissa nukkumiseen, vaan neiti nukkuu rattaissa silloin kun väsyttää ja jos ollaan jossain oltu :) . Kiva kun ei tarvii menoja säätää päiväunien takia, kun lapsi nukkuu rattaissa tai oikeastaan missä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihan tosi kätevää ja helppoa, kun ei tarvitse juosta kotiin päikkäriaikaan. Ihanan joustavaa :)

   Poista