sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Minulla on oma tahto

Tahto on Anselmiinan sanavaraston uusin putkahdus. Hän hokee sitä, vaikka ei luultavasti ymmärrä sanan todellista merkitystä. Tahto tahto tahto.

Tahto ilmenee muuallakin kuin sanoissa. Iloinen ja sosiaalinen taapero on oppinut kiukuttelemaan. Huudot ilmaisevat, ettei hän halua syödä, olla rattaissa tai pysyä pois parkkipaikalta.

En sano, että odottaisin varsinaista uhmaikää innolla. Välillä mietin kauhulla, millaisia ensi syksyn kotipäivät ovat. Tuleekohan niistä pelkkää korvissa soivaa kiukuttelua? Siitä huolimatta on ilahduttavaa nähdä, kun lapsi alkaa kasvaa omaksi persoonakseen. Oma tahto on sen osoittamista, että minä en ole sinä, äiti.

Samalla olen huomannut, että vauvakupla on alkanut puhjeta. Tein vauvavuonnakin omia juttuja, mutta tällä hetkellä mielessä alkaa olla tilaa muillekin ajatuksille kuin sille, ovatko kestovaipat parempia nepeillä vai tarroilla - ei sillä, että niissäkään pohdinnoissa olisi ollut mitään vikaa.

Kun lapsella alkaa olla omaa tahtoa, on hänestä helpompi olla erossa. Joskus sitä jopa toivoo.

Nähtävästi Anselmiinakin toivoo joskus eroa minusta. Sen verran tarmokkaasti hän välillä sulkee oven naamani edestä ja suuttuu, jos avaan sen.

6 kommenttia:

 1. Voi jälleen kerran, niin samoja fiiliksiä täällä :) Juuri puhuin tässä viikonloppuna ystävälleni, että on ihanaa että huomaa taas mitä ympärillä tapahtuu ja muistaa pitää paremmin huolta ystävyyssuhteista kun on saanut etäisyyttä siihen vauvakuplaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, sanopa muuta! Ennen oikein kiirehdin kotiin, mutta nyt vaan nautin rauhassa ystävien seurasta :D

   Poista
 2. Täälläkin on havaittavissa omaa tahtoa ja uhmaa ;) Ja ehkäpä jo sitä, että äitin naama kyllästyttää ajoittain. Voi kun olisikin joku, jolle viedä poika kyläilemään joskus hetkeksikään. No, jospa mummu innostuis kun vähän houkuttelis :D

  VastaaPoista
 3. Ei ole kauaakaan siitä, kun meillä tapahtui niin, että käskin neitiä (1v 3kk) siivoamaan ihan itse tahalleen kaadetut murot pois lattialta, jonka seurauksena neiti paineli täysiä omaan huoneeseensa ja paiskasi oven kiinni perässään. Jäin hölmönä keittiöön ihmettelemään, että nytkö se jo alkaa, mutta toistaiseksi ei ole tapahtunut uudestaan. :D Että täällä kanssa kauhulla odotellaan uhmaa...

  VastaaPoista