sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Blogipolulla ja hieman sivussakin

Katosin sitten hetkeksi blogeista, pahoittelen. Kaikki on täällä hyvin, mutta kotihoidossa oleva lapsi ja aikuisten velvollisuudet eivät välttämättä ole maailman helpoin yhdistelmä. Lapsen puolentoista tunnin päviäunien aikaan saa olla melko tehokas, jos kun lähipiirissä ei ole innokkaita puistotätejä.

Nyt kalenterini näyttää tyhjältä, ja projekti-ihmisenä kaipaisin jo jotain tekemistä. Ehkä se olisi taas blogi?

Viime aikoina olen miettinyt blogeja, niin omaa kuin blogeja mediana yleisemmin. Olen ollut blogien suurkuluttaja jo jostain vuodesta 2008. Kuten luultavasti kaikki tätä lukevat tietävät, blogimaailma on kokenut sen jälkeen huiman muutoksen. Toiset tienaavat elantonsa bloggailulla. Se jakaa mielipiteitä, mutta mielestäni ammattimaistuminen ei ole yksiselitteisesti kielteistä. Jos joku kehittää arkensa tai reseptivihkonsa muille jakamisesta tavan tienata, on se vaan hienoa.

Toisaalta pelkään, että puoliammattilaisbloggaus heikentää media-alan muiden työntekijöiden palkkausta ja asemaa. Miksi maksaa ammattilaiselle, kun suosittu bloggaaja saattaa tehdä saman, usein vielä halvemmalla?

Joskus olen kuullut väitteen, ettei harrastelijablogeille olisi tilaa ammattilaisten joukossa. Siitä olen täysin eri mieltä. Valtaosa kirjoittelee ja kuvaa edelleen vapaaehtoisesti, eikä välttämättä saa edes paria huulipunaa vuodessa. Blogin laadusta ei automaattisesti huomaa, saako kirjoittaja siitä 80 000 euron vuositulot vai ei. Blogi voi olla erittäin tasokas, vaikka sen kirjoittaja ei tienaisi ainuttakaan huulipunaa. Sama toimii toki toisinpäin.Mobiililaitteiden käyttö on yleistynyt viime aikoina, minkä epäilen syöneen hieman blogien suosiota. Kommentit tuntuvat vähentyneen, ja syypääksi epäilen kännyköitä ja tabletteja. En koskaan kommentoi mobiililla, koska se on äärimmäisen hidasta ja vaivalloista. Ainakaan Blogger ei osaa edes lähettää kommentteja perille. Luen postauksia, mutta kommentointi jää. Se harmittaa, koska usein tahtoisin sanoa jotain.

Mobiilin vaikutus ei ole ollut pelkästään näivettävä, vaan se on tuonut uusia tapoja seurata blogeja. Selaan Instagramia puhelimellani nykyisin monta kertaa päiv... tunnissa. Aluksi Instagram tuntui huonojen ja epäkiinnostavien kuvien hautausmaalta, mutta nyt olen ihastunut sen suorastaan nerokkaan yksinkertaiseen ideaan. Kuulumiset saa kerrottua ja luettua laittamalla kuvan ja kirjoittamalla muutaman rivin tekstiä - rakeisuudesta ja epätarkkuudesta viis.

Blogilista lopettaa reilun viikon päästä. Se ei varmaan ole mennyt keneltäkään blogeja seuraavalta ohi, mutta muistutetaan nyt vielä kerran. Olin hiukan suruissani Blogilistan lopettamisesta, koska olen käyttänyt sitä jo... ...no ties miten monta vuotta. Jonkin aikaa olin jo vaistonnut, että mobiiliaika olisi jättänyt Blogilistan pysäkille vilkuttamaan. Sitä oli vaikea käyttää mobiililla, eikä koneella enää tule käytyä niin usein kuin ennen.

Nyt pitäisi keksiä uusi seurantakanava. Blogipolku on minulle täysin uusi tuttavuus, ja tein sinne jo blogilleni oman sivun. Sen kautta voi seurata suosikkiblogiensa päivittymistä saman tapaan kuin esimerkiksi Blogilistalla, Bloglovinissa ja ihan tutusti täällä Bloggerissakin. Bloglovinissakin muuten olen, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan sen kautta seuraaminen.

Nähdään siis blogipolulla ja toivottavasti joskus kommenttilaatikossakin!


4 kommenttia:

 1. Heippa! Olen seurannut blogiasi jo Anselmiinan syntymän tienoilta, kun omakin elämä on pyörinyt raskauden ja lapsen ympärillä. En ole kommentoinut mitään, mutta säännöllisesti olen käynyt katsomassa, mitä tänne kuuluu. Toivottavasti jatkossakin jaksat blogata, täällä ainakin jaksetaan lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva kuulla, että olet viihtynyt lukijana jo noin pitkään! Aina välillä mietin, onko siellä edes ketään - ja ketähän te lukijat olette :)

   Poista
 2. Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, minäkin olen seurannut blogiasi jo useita kuukausia ja olen kyllä viihtynyt! Jatka samaan malliin :) Aurinkoista kesää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ja oikein aurinkoista kesää sinullekin! :)

   Poista