sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Kun kohtasin av-mamman

20/52

Av-mamma tarkoittaa henkilöä, joka tietää ehdottoman totuuden kaikesta. Nimitys tulee Vauva.fi-sivuston Aihe vapaa -keskustelupalstalta.

Ennakkoluuloistani huolimatta en ole vauvakerhoissa tai muualla kohdannut ehtaa av-mammaa, joten ehdin jo luulla hänenlaisteen olevan urbaania legendaa. Sitten olin Anselmiinan ensimmäisenä syntymäpäivänä vaihtamassa vaippaa kauppakeskuksen lastenhoitohuoneessa, jossa kohtasin aidon av-mamman tai vähintään hänen esiasteensa. Keskustelu meni jotakuinkin näin:

Av-mamma: Minkä ikäinen tyttösi on?
Minä: Täyttää tänään vuoden.
A: Täyttää vuoden! Miksi ette ole juhlimassa?
M: Sen takia me täällä olemme, ja on meillä viikonloppuna juhlat...

Anselmiina on hankalassa vaipanvaihtoiässä. Hän ei lainkaan viihdy hoitoalustalla selällään, mutta ei pysy myöskään seisomassa toimuksen ajan. Vaippapussi oli hautautunut laukkuni uumeniin, joten laskin Anselmiinan lattialle sitä tonkiessani. Se tuntui pöydällä pitämistä helpommalta ja turvallisemmalta vaihtoehdolta.

A: Miten sinä uskallat päästää hänet lattialle? Minä en ikinä tekisi niin! Täällä on niin likaista! Täällä on hirveästi bakteereja joka puolella!
M: .....

Niin, no eivät vaipanvaihtoalustatkaan puhtaita liene.

Vaipassa oli, hmm, kiinteä yllätys, joten jouduin huljuttelemaan Anselmiinaa hanan alla. Av-mamma ei jäänyt sanatta:

A: Miksi sinä peset häntä? Ei aina tarvitse! Peseminen vaipan vaihdon jälkeen on aivan turhaa!

***

Joo. Eipä siinä. Meitä on monenlaisia, ja joskus kohtaamiset voivat olla hämmentäviä. Samaisessa hoitohuoneessa joku kysyi minulta viime syksynä, miten näin pienikokoisella ihmisellä voi olla niin suuri vauva. Olikohan sama tapaus?

4 kommenttia:

 1. Vaikeneminen taitaa olla kultaa tuollaisissa kohtaamisissa. Av-mammat ovat kokemukseni mukaan kuin lapsia, ei ne ota perusteltuja vasta-argumentteja kuuleviin korviinsakaan, vaan tinkaavat maailmantappiin asti. Jos ne tuntee jäävänsä häviölle niin siitäkös riemu repeää.
  Meillä pestään lähes joka vaipanvaihdon yhteydessä vedellä (vaikka olis pisu vaan), niin mitäköhän kyseinen mamma siitä olis mieltä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet. Taitaa olla sama keskustella av-mamman kanssa kuin pelaisi shakkia pulun kanssa: sotkee nappulat, p.skoo laudalle ja lopuksi vielä väittää voittaneensa. :D Vähänkö kyseinen mamma olisi hajonnut, jos olisit kertonut! Eihän kukaan vaan voooi tehdä oikein, jos tekee toisin kuin hän.

   Poista
 2. Minusta on hauskaa (siis ihan oikeasti), että ainakin tällaiselle ryhmälle on oma termi! Ei hämmenny eikä pahoita mieltänsäkään liiaksi.

  -Kaislakerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio - voi vaan ajatella, että "no se on niitä" :)

   Poista