torstai 5. helmikuuta 2015

Julkinen vs. yksityinen

Syökö hän jo muutakin kuin äidinmaitoa, päivystyksen lääkäri kysyi minulta. Hän tutki 11-kuukautista Anselmiinaa, joka oli muutamaa tuntia aiemmin saanut allergisen reaktion. Olin juuri kertonut lääkärille, että epäilin maitorahkaa syyksi.

Ei hänellä ainakaan flunssaa ole, samainen lääkäri kertoi. Hän ei nähnyt tarpeelliseksi määrätä meille allergialääkettä tai edes -testejä. Muutama tunti seurantaa, ja se oli siinä.

Sen takia olin epäileväinen, kun varasin Anselmiinalle aikaa yksityiselle, lasten allergioihin erikoistuneelle lääkärille. Mitä jos olin vaan vainoharhainen?

Viisi minuuttia vastaanoton alkamisen jälkeen lääkäri oli kirjoittanut reseptin adrenaalinikynä-EpiPeniin, allergialääke Ataraxiin ja soittanut viereisessä huoneessa olevalle hoitajalle, että Anselmiinan allergiat voisi varmistaa prick-testillä.

Testi otettiin heti, vaikka olin varautunut viikkojen odotteluun. Anselmiinalta testattiin maito, kananmuna, soija, vehnä ja kala. Maitoon nousi iso pallura, ja kananmunaan kohosi hieman pienempi. Testi on varsinkin näin pienellä suuntaa antava, mutta maitoa on paras vältellä. Minun ei lääkärin mukaan kannata alkaa maidottomalle imetyksen takia. Täälläkin kertomani maidoton peruuntuu nyt ainakin osittain.Terveyskeskuspäivystys oli alaikäiseltä ilmainen, mutta yksityisellä käynti vei tililtä noin 160 euroa. Olin varautunut huomattavasti suurempaan summaan, ja lapsivakuutuksen omavastuun jälkeen tuostakin sai hieman takaisin.

Harmittelin jossain vaiheessa, että olimme ottaneet koko vakuutuksen. Täysin terveen lapsen kanssa se tuntui turhalta. Yhden kerran perusteella silti väittäisin, että lähellä sijaitseva yksityinen lasten lääkäriasema toimii kuitenkin loistavasti. Ajan sai nopeasti, ja henkilökunta oli asiantuntevaa ja tehokasta. Samaa en sanoisi terveyskeskuspäivystyksestä.

Julkinen terveydenhuolto tuntuu olevan koko kansan sylkykuppi, enkä tahtoisi osallistua julkinen vs. yksityinen väittelyyn. Olen onnekseni ollut harvinaisen terve: olen tarvinnut terveyspalveluja lähinnä vain oikomishoidon ja raskauden takia. Sen takia minulla on aika hatara kuva siitä, miten sairauksien hoito oikeasti toimii.

En epäile, etteikö terveyskeskuksessa voisi saada hyvää hoitoa ja yksityisellä huonoa. Luulen silti, että seuraavan sairauden Anselmiinalle sattuessa kipaisemme yksityisen kautta. Ainakin sieltä jäänyt mielikuva oli hyvin myönteinen.

Entä miten te toimitte - julkinen vs. yksityinen?

kuva 

10 kommenttia:

 1. Onpas erikoinen ollut päivystyskäynti teillä. Minkälaisen reaktion Anselmiina sai? Onko saanut aikaisemmin vastaavaa? Meillä on myös nyt maitoallergiaepäilyä korvikkeesta tulleen allergisen reaktion takia, joten kiinnostaisi tietää :) Entä onko teille tulossa maitoaltistusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän siis heräsi tosi itkuisena päiväunilta (oletin, että olisi nukkunut pidempään). Vähän ihmettelin sitä ja aloin vaihtaa vaippaa, ja huomasin, että reidet, selkä ja vatsa olivat aivan nokkosrokon peitossa. Itku vaan jatkui, ja huulet alkoivat olla jo siniset ja naama ihan kalpea. :/ Korvalehdetkin olivat kummasti turvonneet. Onneksi kohtaus meni nopeasti itsestään ohi! Meillä kävi silti ambulanssi ihmettelemässä ja kävimme itse vielä päivystyksessä.

   Tuo oli ensimmäinen reaktio. Aiemmin en olisi tajunnut allergiaa epäilläkään. Olimme 1 kk tuota ennen aloittaneet hapanmaitotuotteet. Niiden syömisen jälkeen oli pari kertaa ollut pientä punoitusta naamassa, mutta se oli mennyt nopeasti ohi, niin en osannut huolestua. Vatsan toiminta oli kyllä ennen tuota suurta reaktiota tosi aktiivista, että siitä olisin voinut epäillä. En vaan silloin tajunnut.

   Meille ei ole tulossa altistusta sairaalassa tms., vaan lääkärin mukaan voimme varovasti kokeilla maitoa iholle. Sen tosin saa tehdä vasta puolen vuoden päästä :) Kananmunaa voi kokeilla kuulemma ruuassakin, vähäisenä määränä toki. Huh, pelottaa, mutta onneksi on Epipen!

   Tsemppiä teille, toivottavasti allergia selviää! :) Kurjia juttuja nämä.

   Poista
 2. Oi voi tuota julkista puolta.. En minäkään sano, että julkisella puolella ei voisi saada hyvää palvelua ja hoitoa mutta kyllä vain omien kokemusten sekä monien tuttujen kokemusten perusteella taidamme mekin seuraavalla kerralla, ainakin pojan asioissa, pyörähtää yksityisellä.

  Julkinen on koko ajan menossa vain huonompaan suuntaan. Arvuutellaan, ei oteta vakavasti, seuraillaan.. plaah. Hugolla viime viikkoisen maitoaltistuksen jälkeen tuli limaverikakkakin, eli suoli on ilmeisesti tulehtunut. onneksi tällainen kakka tuli vain kerran... Jonka kyllä huomenna sanon lääkärille kun taas sieltä soittelee! Maitoa ei olla nyt annettu kohta viikkoon ja poika on taas iloinen ja puhelias oma itsensä, ja ennen kaikkea hyvinvoiva. Saa nähdä, miten lääkäri huomenna suhtautuu kun kertoilen. Toivottavasti en joudu liian äkäisesti sanomaan. Minulla ainakin vain nousee savu korvista, koko meidän maitoaltistuksen takia!

  Toivottavasti teillä sujuu jatkossa kaikki asiat hyvin hoitaessanne Anselmiinan asioita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, julkisesta kuulee tosi hurjia ja oikeasti vaarallisiakin juttuja.

   Voi että teidän maitoaltistusta. :( Anselmiinalla meni noin kaksi viikkoa viimeisestä maitoannoksesta siihen, että vatsan toiminta normalisoitui. Toivottavasti tosiaan lääkäri ymmärtää - on niin raskasta joutua selittelemään. Kiitos ja tsemppiä sinnekin! :)

   Poista
 3. Yleensä se vaan menee niin että julkisella töissä joku nuori kandi, yksityisellä vuosia töitä tehnyt lasten erikoislääkäri. Ei liene vaikeaa veikata kummalta saa parempaa hoitoa... Meilläpäin julkinen puoli on tosi huonossa jamassa. Aikoja ei saa ja hoito tuntuu arvailulta. Mäkin olen onnellinen että tytöille otettiin vakuutukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se menee, tuo päivystyksen lääkäri oli taatusti kandi. Siinä ei tietty sinällään ole mitään vikaa, mutta eipä hänen vuorovaikutustaitonsa olleet kovin häävejä... Googletin sitä meidän allergialääkäriä ja hän on joku ihan Suomen huippu :) Vakuutus on tosiaan onni, sitten kuitenkin. Toisaalta se on vähän surullista, koska mielestäni kuitenkin hyvän terveydenhuollon pitäisi kuulua kaikille.

   Poista
 4. Meidän alalla tahdon olla terveyskeskuksessa töissä, koska koen että siellä potilaan hoito on laadukkaampaa ja turvallisemmissa käsissä. Oman alan jutuissa menen mieluummin tk:seen itse potilaaksi ja koen heidän ammattietiikan korkeaksi.

  -Kaislakerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla myös tyytyväisiä kokemuksia terveyskeskuksesta - niin henkilökunnalta kuin potilaaltakin! :)

   Poista
 5. Mun perussairautta hoidetaan julkisella ja olen alkua lukuunottamatta ollut aina tyytyväinen saamaani hoitoon ja kohteluun. Myös raskauden seuranta ja synnytys sujui :) Noin muuten mulla on vähän 50/50 kokemuksia kummastakin, uskon että veisin Kukkiksen kuitenkin yksityiselle kun tuo vakuutuskin on ja ajan saa suunnilleen aina samalle päivälle ja asioihin reagoidaan nopeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että olet tyytyväinen :) Käsittääkseni pitkäaikaisempien sairauksien hoito toimii kunnallisellakin yleensä ihan ok:sti, mutta diagnoosin saaminen saattaa kestää. Vakavat jutut sit kai aina hoidetaankin vaan yliopistosairaaloissa.

   Poista