maanantai 26. tammikuuta 2015

No milk today

Lapseni nukkuu pitkään, mutta heräilee usein oli erään, luonnoksiin jääneen postaukseni sanoma. Naputtelin sitä keskiyöllä silmät ristissä. Keskittymiseni herpaantui vähintään puolen tunnin välein, kun Anselmiina heräsi yöuniltaan. Hänen nukuttamisensa oli vaatinut aikaa ja hieman hammastenkiristelyäkin. Luonnollisesti vaikea vauva on parempi kuin ei vauvaa lainkaan, mutta oman ajan ja unen puute ovat tuntuvat joskus hieman rankoilta.

Pari viikkoa sitten Anselmiinalle lehahti nokkosihottuma ja hengitysvaikeudet, mistä olen täälläkin raportoinut hieman ylimalkaan. Samalla lehahti epäilys allergiasta. Kaikkein todennäköisin paholainen on luultavasti maitorahka.

Aloitimme hapanmaitotuotteet suositellussa kymmenen kuukauden iässä joulukuussa. Tytössä ei näkynyt havaittavaa muutosta - jälkiviisaana olen silti todennut, että esimerkiksi muuttuneesta vaipan sisällöstä olisi voinut tajuta jotain.

Samalla olen alkanut epäillä, ettei Anselmiinan tapa nukkua korkeintaan tunnin pätkissä ole välttämättä liki vuoden iässä enää ihan normaali. Se voi olla sitä, mutta sen voi aiheuttaa esimerkiksi juuri pääpahis eli maito. Anselmiinalle en uskalla lypsykarjatuotteita tarjota nyt hetkeen, mutta hän saa edelleen äidinmaitoa. Minä käytän maitotuotteita. Kaikkien lääkärien mukaan äidin syömiset eivät vaikuta rintamaitoon, mutta tyttäreni huonoja unia tuskaillessa tein silti päätöksen.

Päätin aloittaa maidottoman ruokavalion.Viikon alussa on hyvä aloittaa, joten tänään on ensimmäinen päivä. Ajatus maidottomasta tekee tiukkaa, mutta ajatus Anselmiinan entistä paremmista unista kiehtoo sitä enemmän. Aion nyt välttää maitotuotteita viikon. Sitten nähdään, miten se vaikuttaa lapseeni vai vaikuttaako.

Eilen ostin kalkkitabletteja ja kauramaitoa. Nyt pitäisi muistaa, että ei ei ei minä en en en saa maitoa.

17/52

6 kommenttia:

 1. Tsemppiä maidottomuuteen! :) Kyllä sitä kaikkea kokeilee lapsen takia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se peruuntuikin, mutta kiitos :D Äh, A:lla on siis maitoallergia, mutta minun ei tarvitse välttää maitoa.

   Poista
 2. Näin vaikeasti allergisen lapsen äitinä on pakko kommentoida, että lapsi todellakin voi reagoida maitoon (ja muihinkin ruoka-aineisiin) äidinmaidon kautta. Tätä moni lääkäri ja muistaakseni kansallinen allergiaohjelmakaan ei myönnä, mutta osa asian kanssa tekemisissä oleva lääkäri onneksi. Itse en tätä ikävä kyllä ymmärtänyt ja lopputuloksena oli todella kipeä poika, joka lopulta lakkasi syömästä. Jos lapsen esim. yökukkuminen tai muu oireilu jatkuu, kannattaa kuitenkin kokeilla itsellekin maidotonta. Ei siitä ainakaan haittaa ole. Apu ei välttämättä tule heti, voi viedä viikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Nyt tosiaan lääkäreiden kanta taitaa useimmiten olla, että imetysdieeteille ei ole tarvetta. Tytöllä siis todettiin maito- ja kananmuna-allergiat, mutta minulle lääkäri ei suositellut välttämisruokavaliota. Peruin siis maidottoman, mutta en nyt ole mitään maitoon tehtyä munakasta vedellyt. :D Meillä muuten elämä on helpottunut huomattavasti, kun tyttö ei enää saa lehmänmaitoa. Nyt on ollut tosi helppoja öitä ja hyviä päiväunia, mutta tiedä sitten, onko sattumaa.

   Poista
 3. Maidotonta kannattaa kokeilla vähintään kaksi viikkoa, mielellään kuukausi. Meillä muuten 8kk tyttö reagoi eniten viljoihin yölevottomuuksilla. Mitään iho-oireita ei ole, mutta elämänlaatu parani kaikilla huomattavasti kun aloin imetysdiettaamaan. Soijaa myös kannattaa välttää kun maitoallergiaa selvittää. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä siis tosiaan todettiin maito- ja kananmuna-allergiat. Iho-oireita ei juuri ole ollut eli aika puskista tuli! Maito oli etukäteen aika varmaa. Soijaa ei prick-testin mukaan ollut, mutta sille ei ole vielä voinut edes altistua, ellei sitten ole äidinmaidossa saanut. Eli tiedä sitten, en kyllä uskalla kokeilla!

   En sitten aloittanutkaan tuota maidotonta, kun lääkäri ei sitä suositellut. En tiedä, pitäisikö kuitenkin kokeilla. Unet ovat kyllä olleet nyt ihmeen hyvät! Kiitos tsempeistä ja samoin sinne :)

   Poista