sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Meidän vauvan vauvakirja

Vauvakirjavalikoima pohditutti, kun odotin Anselmiinaa. Tahdoin ehdottomasti tallentaa vauvavuoden kirjaan, jota lapsi voisi vartuttuaan lueskella.

Raskausaikana olin käynyt kirjakaupan hyllyllä vakoilemassa valikoimaa. Osassa tuntui olevan liian lällyt tekstit, ja joissakin oli naiiveja vaihtoehtoja. Johonkin sai kirjata, mihin vanhemmat muuttivat naimisiin menonsa jälkeen - hei haloo, miten 1800-lukua, puhisin.

Pohdin jopa sitä, että tekisin vauvakirjan itse. Äitiyslomalla piti olla aikaa, mutta Anselmiina päätti saapua maailmaan viikon lomailun jälkeen. En sitten askarrellut, vaan imetin ja vaihdoin vaippoja pienelle rääpäleelle.

Kirjaongelma ratkesi helposti, kun tätimme lahjoi tuoretta perhettä vauvakirjalla. Kiitos, kelpasi.Saimme häneltä Tiina Laanisen ja Minna L. Immosen Ensiaskeleita. Meidän vauvan kirja -kirjan, jonka kustantaja on Kirjapaja. Nimestään huolimatta teos ei rajoitu vauva-aikaan tai ensiaskeliin, vaan se seuraa lapsen kasvua kouluikään saakka. Katsauksia voi luoda myös lasta edeltävään aikaan. Tässä kirjassa ei kuitenkaan kysellä, mihin vanhemmat muuttivat häidensä jälkeen.

Kirjassa on myös ihania runoja, mistä pidän erityisesti.
Olen yrittänyt muistaa merkitä virstanpylväät vauvakirjaan. Yllättäen tarkkojen päivämäärien havainnointi tuntuu vaikealta. En ole varma, mikä päivä kalenterissa oli Anselmiinan ryömiessä ensi kerran. Aluksi en osannut vannoa, etenkikö hän oikeasti ryömimällä ja oliko hän ehkä tehnyt sitä jo aiemmin. Paljon myös unohtuu, vaikka ajattelisi olevansa hyvin tarkka. Muistan, että Anselmiina nauroi ensimmäisen kerran äänen ennen neljäkuukautispäiväänsä. En silti osaa sanoa, mikä viikonpäivä se oli.

Kannattaa siis todellakin päivittää vauvakirjaa säännöllisesti. Mieleen palauttaminen ei aina ole yksinkertaista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti