sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Anselmiina 11 kk eli viimeiset kuukausisynttärit

Pienen vauvani kaikkien aikojen viimeiset kuukausisynttärit juhlittiin viikko sitten. Nyyh! Kuun 11. päivä taatusti aina muistuttaa minua tyttäreni syntymästä, mutta ehkä esimerkiksi 2 v 4 kk ei ole samanlainen virstanpylväs kuin 8 kk - vai onko?

Joka tapauksessa lopettanen kuukausikatsausten kirjoittamisen blogiin. Ehkä vaihdan ne jonkinlaisiin puolivuotiskertomuksiin. Katsotaan, miten menee ja miltä tuntuu.

Normaalisti 11 kuukauden iässä ei ole neuvolaa, mutta meillä oli 10 kuukauden tarkistus jostain syystä kypsässä 10 kk 3 vko iässä. 10 kk ei tosin useimmissa kunnissa myöskään liene ohjelmassa. Neuvolakäynnistä en viisastunut muuten kuin saamalla puntarin ja pituusmitan lukemat. Anselmiina on liki kolmessa kuukaudessa kasvanut vain 100 grammaa. Nyt hän oli 8,3 kiloa painava ja 70,5 cm pitkä. Sekä paino että pituus menevät nyt alakäyrällä. Kesällä paino huiteli vielä keskikäyrän yläpuolella, mutta nyt touhuaminen on sulattanut makkaroita.

Anselmiina alkoi joskus ennen joulua ihmeellisesti villiintyä. Aiemmin hän on esimerkiksi syöttötuolissa kököttänyt rauhallisesti paikoillaan, mutta nyt pitäisi koko ajan olla menossa. Hän konttaa vauhdilla ja rohkeasti, kävelee tuen kanssa ja seisoo hetken ilman tukea. Puuh.

16/52

Kiinteä ruoka on maistunut aika vaihtelevasti. Jossain vaiheessa hän alkoi ahmia jo melkoisia annoksia, mutta nyt ilmeisesti kulmahampainen tekeminen on tehnyt syömisestä ikävää ja ruoasta pahaa. Aamu- ja iltapuuro onneksi maistuvat. Ruokalakkoilua lukuunottamatta hampaista ei onneksi ole ollut vaivoja.

Mystinen allergiakohtaus iski tällä viikolla. Syyksi epäillään maitorahkaa, mutta toisaalta paholainen voi olla päärynä tai melkein mikä vaan. Tästä nyt tuli melkoista takapakkia imetyksen lopettamiseen. Ohjeiksi saimme kokeilla ruoka-aineita varovasti. Pitää siis pitää kännykän akku latautuneena ja hätänumero valmiina...

Imetän edelleen aika monta kertaa päivässä. Anselmiina saa mam-mam-maa - kuten hän itse sanoo aamulla ja melkein kaikkien aterioiden jälkeen. Nyt olen alkanut jättää maidon pois aina joltain aterialta, usein välipalalta. Anselmiinalle maito tuntuu olevan edelleen hyvin tärkeää, joten aion tarjota sitä hänelle vielä muutaman viikon päästä koittavien syntymäpäivien jälkeekin. Toki määrä vähenee koko ajan, ja imetys muuttunee entistä äidintahtisemmaksi.

Mammammamman lisäksi sanavarastoon kuuluvat äiti, isi (issssssh) ja hauva (auva). Anselmiina on oppinut myös osoittamaan, ja Missä lamppu -kysymykseen tulee nopeasti vastaus. Hän myös osoittaa haluamaansa, esimerkiksi vesilasia tai talk muru -kippoa.Nyt pitäisi jo miettiä 1-vuotissyntymäpäiviä. Huh huh. Olen ihan kujalla siitä, miten ensimmäisiä syntymäpäivä on tapana viettää. Ehkä aihe kirvoittaa muutaman blogimerkinnänkin.

4 kommenttia:

 1. Miten Anselmiina onkin jo niin iso tyttö! :) Onneksi selvisitte allergiakohtauksesta säikähdyksellä.

  Meilläkään ei syödä silloin, kun tehdään hampaita, ja niitä on tullut vasta neljä, että saa nähdä kauanko tässä vielä täytyy pikku neitiä imettää... Tosin eihän ne kaikki hampaat välttämättä ole yhtä pahoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, oli varsin pelottava kohtaus se. Olen myös miettinyt, aiheuttavatko kaikki hampaat yhtä pahoja oireita. Toivottavasti eivät, koska muuten on hankalia aikoja luvassa - ja Anselmiinalla hampaiden tulo on käynyt verrattain suht helposti.

   Olin muuten nähtävästi laittanut tästä postauksesta vain tynkäluonnoksen. Nyt on koko kirjoitus nähtävillä. :)

   Poista
 2. Iik, iso tyttö jo<3 Mäkin aloin miettiä vknl 1v juhlia.. mitä hittoo? :D Tuntuu hassulta. Ensinnäkin että on kulunut pian vuosi, ja toisaalta mimmoset pirskeet pitäis järjestää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Synttärit on jotain ihan utopistista. Yksvee, meillä, eihän? :D

   Poista