lauantai 1. marraskuuta 2014

Rokota tauti tai taudit pois

Rokotekeskusteluissa tunteet kuumenevat. Se on ihan ymmärrettävää, sillä kyse ei ole sen mitättömämmästä kuin oman jälkeläisen terveydestä, joskus jopa elämästä.

Me olemme ottaneet Anselmiinalle kaikki tähän asti ohjelmaan kuuluvat piikit ja rotaliuokset. Rokotuttaminen ei ollut täysin itsestään selvää, mutta tuntui tällä tiedolla kaikkein parhaimmalta valinnalta.

Maallikkona ei ole helppo arvioida tutkimuksia ja suosituksia, jotka ovat hyvin ristiriitaisia keskenään. Tietoa on helppo löytää, mutta sen puolueettomuudesta on vaikea sanoa mitään. Pitää muistaa lääkeyhtiöiden voitontavoittelu ja mahdolliset sidokset ja ja... ...eli olkoon, otetaan kaikki tarjolla oleva, kiitos.Tietysti rokotteiden puolesta puhuu se, että niiden avulla on saatu hävitettyä vaarallisia tauteja. Rokottamatta jättäminen tuntuu riskiltä, mutta samalla ajatus rokotteen vakavasta seurauksesta pudottaa sydänalaan painon. Ottaako lapselleen rokotteen sivutuotteena puhjenneen autismin vai polion, jolta rokote olisi suojannut? Pitää suosia pienempää haittaa, mikä lienee varsin tavallinen toimintamalli vanhemmuudessa.

Anselmiina on tähän asti ollut helppo rokotettava. Piikit ovat tietysti itkettäneet, mutta niiden jälkeen ei ole ollut kummoisia oireita. Seuraava ilta on ainoastaan saattanut olla itkuinen. Oireilla pelotellaan usein, mutta onneksi niitä ei ole näkynyt meillä.

Viisikuukautispiikkejä ottaessa lohdutti tieto, että vastaavaa olisi vasta vuoden iässä. Nyt huomasin, että kausi-influessapiikkejä saisi ensi viikolla. Kääk! Pitäisikö sellainen hankkia? Taidan googlettaa raivoisasti. Sitä ennen ajattelin kysellä, onko teillä kausi-influenssarokotteesta kokemuksia? Onko kukaan ottanut sitä?

kuva: MorgueFile

7 kommenttia:

 1. Tätä pohditaan myös täällä! Miehellä kuitenkin on influenssarokote, ja hän on meistä ainut joka säännöllisesti käy missään. Ensin ajattelin, että kotihoidossa olevalle lapselle rokote on turha, mutta jostain hän on nyt tavallisen flunssankin saanut, niin enpä olekaan niin varma enää. Huoh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hankala pohdinta! Tosin me ehkä saadaankin tälle miettimiselle jatkoaikaa, kun flunssaa pukkaa koko perheellä, onneksi vielä pienintä lukuunottamatta. Jos siis tulee kuume, ei ole paljon menemistä ylihuomenna rokotukseen.

   Poista
 2. Minä otin raskausaikana enkä oo ollut sittemmin kipeenä. Nyt ajattelin ottaa itselle influenssarokotuksen ja myös Huimapojan sen 6kk neuvolassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin otin raskausaikana, enkä ole sen jälkeen ollut koskaan näin usein kipeä - jännä sattuma! Voi kyllä olla ihan rokotteesta riippumatonta. Ehkä olen niin paljon kotona, että immuunipuolustus on hajalla :D

   Poista
  2. Siis piti sanoa, että en ole koskaan ollut näin usein kipeänä kuin sen rokotteen ottamisen jälkeen :)

   Poista
 3. Tarjosihan tuo täti sitä viime neuvolassa, että pitäisi ajatella otanko raskausaikana flunssarokotteen... En ole koskaan ottanut enkä ole kokenut tarpeelliseksi tähänkään asti. Myös monet ovat sairastuneet siitä huolimatta flunssaan vaikka juoksevat joka kerta ottamassa, että mikä lie on varsinainen hyöty kun ei kuitenkaan kaikilla "toimi"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasithan, että se on nimenomaan influenssaa vastaan? :) Eli normiflunssaa tyjympää siis. Aloin ajatella asiaa jälkitautien näkökulmasta, ja toki rokote olisi sitten järkevä ottaa, jos alkaa miettiä sydänlihastulehdusta, keuhkokuumetta, verenmyrkytystä yms. tujuja tauteja.

   Me nyt kuitenkaan ei otettu rokotetta, tosin ihan käytännön syystä: olimme kaikki vauvaa lukuunottamatta siinä itsessään eli flunssassa rokotusviikolla. Jee.

   Poista