keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Vauvaperhettä lahjotaanLahjojen antamisesta on tullut yltäkylläisyydessä vaikeaa. Siltä minusta välillä tuntuu. Kaikilla on kaikkea, vähintään halpisversioina. Jos ei ole, kaikkea saa halvalla enemmän tai vähemmän käytettynä.

Moni tahtoo muistaa uutta vauvaa lahjalla, mikä on mielestäni kaunis tapa. Toiset tahtovat viedä lapselle vaatteita ja toiset taas kantaa ruokaa vauvaperheen kaappeihin.

Lahjatoiveiden kyselystä ajattelen ristiriitaisesti. Kertomalla puutteensa saa yleensä sitä, mitä tahtoo. Toisaalta lahjassa ei ole yllätystä, jos sen tietää.

Vaatteita ei kannata antaa lahjaksi, sanotaan joskus. Olen toista mieltä. Tällä hetkellä meillä kaapit pursuilevat Anselmiinan vaatteita, mutta niin ei suinkaan ollut yllätyskeskosen syntyessä. Esimerkiksi pieniä housuja oli muutamat. Sen takia oli ihanaa, kun pienen pieniä vaatteita sai kotiin kannettuna.

Anselmiina onkin saanut aika paljon vaatteita lahjaksi. Hänen pukimistaan en jaksa nipottaa, vaikka omista vaatteistani olenkin aika tarkka. Olemme saaneet lahjaksi jotain sellaisia kappaleita, joita en välttämättä itse ostaisi - entäs sitten, ajatus on tärkein. Kun on luonnonmateriaalia ja oikeaa kokoa, hyväksyn.Vauvan vaatteita menee kuitenkin aika paljon pesuun. Ensin niille puklataan, sitten kuolataan ja nyt kiinteitä syödessä ne ovat aina ruuassa.Huono lahja on toki sellainen, jossa ei ole lainkaan mietitty saajaa. Jos perheen tietää täyskestoilevan, on suoraista kettuilua viedä heille kertakäyttövaippoja. Aina ei onnistu täysin, mutta ajatus on tärkein. Ehkä parasta on olla herkkä lahjansaajan signaaleille. On hyvä kuulostella hieman, millaisesta hän saattaisi pitää.

Vauvaperhettä voi huomioida muutenkin kuin antamalla tavaroita. Lähiömutsi on korostanut roskapussin viemisen ihanuutta, ja valmiiksi laitettu ruokakin maistunee tuoreille vanhemmille. Juuri kotiutuneen vauvan kanssa oli ihanaa, kun ruokalähetyksiä saapui tasaisin väliajoin. Tuntui siltä, että kerrankin hemmotellaan.

Me olemme saaneet aika perinteisiä lahjoja. Pääasiassa meille on tuotu vaatteita, vauvan voiteita, kirjoja ja on Anselmiina saanut pari koruakin. Kun tuttavista joku seuraavan kerran lisääntyy, voisin muistaa jollain muulla kuin tavaralla. Lahjakortti vauvakuvaukseen on usein kalliihko, mutta ehkä sellaisen voisi lahjoittaa jollekulle läheiselle. Omatekoinen lahjakortti lastenvahtiavuksi on taatusti aina tarpeen.

Mikä teillä on ollut paras lahja?

15 kommenttia:

 1. Moikka. Hyvin kirjoitettu. Mietin aika useinkin tätä aihetta, vaikka olen itse vauvan saaja, mutta silti. Tekstisi vastasi niin moneen kysymykseeni :) Kiitos :)

  VastaaPoista
 2. Me juuri toivottiin, kun ystävä kysyi mitä he voisivat perheenä ostaa meille häälahjaksi niin vastattiin että mielummin tulevalle lapselle jotain kuin että meitä itseämme varten. :) Minusta on ihan hyvä vaikka kysyä suoraan ajatuksia ja toiveita lahjasta, kuin se että viedä summamutikassa jotain jos se ei olekaan tarpeellista. Itse kun pidän käytännöllisyydestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisin on muuten kauhean vaikea päättää, mitä tahtoisi itse lahjaksi! Tulee vaan mieleen, mitä vauva tarvitsisi. En ole tosiaan osannut toivoa mitään synttärilahjaa ja synttärit on viikon päästä...

   Poista
 3. Toi Lähiömutsin teksti oli kyllä tosi hyvä ja mielenkiintoinen, tykkäsin :) Arvostaisin itsekin jos meille tultaisiin laittamaan ruokaa.

  Me saatiin leluja, torkkupeitto, lusikoita, tutteja, voiteita. Vaatteita saatiin kans parit. Mä erikseen toivoin että ei vaatteita. En halunnut mitään muka-söpöjä prinsessa hörhötyksiä :D

  Toi lahjakortti on hyvä idea mutta tosiaan aika hintava. Jos ja kun mun lähipiiriin vielä tulee pienokaisia niin varmasti sovellan Lähiömutsin vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tässä lapsen lahjonnassa oon kyllä myös tuolla linjalla että parempi kysyä mitä tarvitaan. Esim.nyt kun joulu on tulossa niin en kyllä halua mitään turhaa krääsää kaappeja täyttämään :D

   Poista
  2. Ruoka tuntuu ihan luksuslahjalta :) Heh, oon varmaan itse ostanut Anselmiinan pahimmat prinsessahörhötykset :D

   Poista
 4. Meillä ykköselle tuotiin ainu-ensipupu (toivoin tuoreelta enolta, itse olen vienyt sellaisen jokaiselle tätitettävälle) vaatteita, villasukkia, pullaa, nalleja. Kakkoselle (joka on syntynyt 3/14) tuotiin ainu-ensipupu (jälleen toivoin enolta) ja esikoisen kummitäti toi ensiapupaketin, jossa oli body vauvaan sopivin tekstein �� ja isoäidit toi pullaa. Hieman surullisin mielin olen vauvakirjaan kirjoittanut ketkä häntä kävivät katsomassa ja mitä he toivat... Se lista on niin kävijämäärältä kuin muistamisiltaan 70% lyhyempi kuin esikoisen. Tosin, esikoinen syntyi kesällä, moni ystävistäni lomaili kesällä.. Mutta eipä tänä kesänä ollut samanlaista liikennettä.
  Ps. Ihanat converset!! Paljon suloisemmat kuin "oikeat"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo noi tossut oli ehkä paras lahja :) Itse tehdyssä lahjassa on aina ihana ajatus. Oon muuten itsekin miettinyt, että jaksaako kukaan enää muistaa toista (ja kolmatta jne.) lasta. Meillä on Anselmiina ollut ensimmäinen tai ensimmäisiä melkein kaikissa piireissä, ja lahjonta on joskus ollut sen mukaista... Ainut on ihania!

   Poista
  2. Ehkä me muistamme muistaa niitä toisiakin lapsia.. 😏

   Poista
  3. Jep, ei saa unohtaa! :) On kiva, että kuopuksellakin on jotain uutta ja omaa.

   Poista
 5. Me saatiin perinteisesti vauvan astioita, vähän vaatetta, ensiastioita ja vauvatarpeita tutteja ym. Paras lahja oli vauvavakuutuksen maksaminen :) Toki vakuutus oli otettu jo ennen tätä lahjaa mutta aina vakuutuslaskun tullessa saa vauvavakuutuksen osuuden ilmoitttaa lahjan antajalle ja rahat ropsahtaa äidin tilille. Itse olen yleensä antanut vauvatarvikkeita, vähän vastaanottajan mukaan eli perussettiä öljyä, wipeseja, vaippoja yms ja sitten ristiäisissä/nimiäisissä jonkun lahjan joka jäisi muistoksi vauvalle itselleen.
  Jenny

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakuutuksen maksaminen, vau, siinä onkin oikein huippulahja! :) Ei ollut tullut mieleenkään, että niinkin voisi muistaa vauvaperhettä.

   Poista
 6. Mä itse arvostan sitä että kysytään mitä tarvitaan jos jotain haluaa tuoda, vaikkei siinä lahjassa sitte niin yllätystä oliskaan. Tämä siksi että asutaan aika pienessä asunnossa, enkä haluais yhtään turhaa vaatetta tänne. Tarkoitus ei ole kuulostaa kiittämättömältä mutta kun ei vaan ole sitä tilaa. Monesti oon ajatellu että vaippapaketti on parempi ku vaikka joku epäkäytännöllinen vaate.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilytys on kyllä ongelma :( Ei ole lämpimät neliöt ihan ilmaisia.

   Poista