perjantai 10. lokakuuta 2014

Varo hormonihirmua

Onkos teillä vauvan tavarat hankittuina, minulta tiedusteltiin usein raskausaikana. Voi luoja, miten kysymys ärsytti. Aivan kuin kysyjä olisi ollut sitä mieltä, että pinnasängyn, turvakaukalon ja vauvan kotiintulovaatteiden on oltava odottamassa jo 13. raskausviikolla.

 No on meillä jotain, mutta on tässä vielä aikaa, mutisin vastaukseksi. Halusin lopettaa keskustelun siihen. Usein se loppuikin, koska - hei haloo - eihän se ollut kuin small talkia, pientä rupattelua.

Vuosi sitten
Raskaana oleva voi olla hirveän herkkä. Olen tajunnut sen nyt, kun hormonitoiminta alkaa ehkä vähitellen palautua. En välttämättä syyttäisi herkkyydestä pelkästään umpieritystoimintaa, sillä luonnollisesti elämänmuutos ja vastuu saavat mielialat heilumaan. Olin todella varovainen kertomaan raskaudestani, sillä pelkäsin muiden arvostelua. Pelko oli luonnollisesti turha, vaikka kuulin pari soraääntäkin.

Sekopäisyys ei lopu synnytykseen, vaan sen jälkeen hormonit vasta heittelevätkin. Pienestä voi myllertävässä mielessä tulla suurta. Muistan ennenaikaisen synnytykseni jälkeen olleeni hieman kateellinen ihmisille, jotka saivat täysiaikaisen vauvan. Tunne oli ihan järjetön, koska minulla todellakin oli kaikki paremmin kuin hyvin. Silti kaiholla mietin, miksi toiset saavat kokea raskausviikon 38+0.

Ajatuksissani ei ollut mitään järkeä, mutta sellainen juuri synnyttäneen mieli voi olla. Nyt nuo ajatukset tuntuvat vierailta ja älyttömiltä.

Lapsen kasvattaminen on valtava vastuu. Sen haluaa tehdä parhaalla mahdollisella tavalla, ja muiden mielipiteille voi olla hyvin herkkä. Odottajan vatsan koon kommentointi voi tuntua harmittomalta jutustelulta, mutta raskaana olevasta se voi olla suoranaista arvostelua.

Sen takia toivoisin, että odottavat ja juuri lapsen saaneet säästettäisiin inhottavalta piikittelyltä. Aina voi kertoa, miten itse tekee ja kokee - silti ei tarvitse olettaa, että toimisi toisella. Hormonit eivät ole mikään syy käyttäytyä huonosti, mutta joskus toisiltakin toivoisi huomioonottamista. Tietyssä tilassa ihminen saattaa olla hieman herkkä.

Joskus se on silti vaan small talkia, pientä rupattelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti