keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Muista tämä kestovaippaostoksilla: 6 + 1 vinkkiä

Hyvää kestovaippaviikkoa kaikille! Sen kunniaksi olen koonnut muutaman vinkin kestovaippaostoksille. Käytettyjä vaippoja on tarjolla paljon, ja vaippoja ylipäätään on monta sorttia.

Päätin jo raskausaikana kestoilla, johon valmistauduin haalimalla vaippoja kirpputoreilta. Ihan kohdalleen ei kaikki mennyt, joten kokosin omista kokemuksistani vinkkilistan käytettyjen vaippojen shoppailijalle:

1. Tarkista, että vaipan reisikuminauhat ja taskuvaipassa takana oleva kuminauha ovat joustavat. Löystyneet tai kokonaan kuolleet kuminauhat eivät edistä vauvan tuotosten pysymistä vaipassa. Kuminauhat voi vaihtaa itse, jos on näppärä ompelija. Jos ei ole eikä sellaisia pesi lähipiirissä, on paras ostaa kuminauhaskarppeja vaippoja.
Vinkki: Jos käytät kuminauhakuollutta pul-taskuvaippaa, on sen kanssa hyvä laittaa villavaippahousut. Ne minimoivat vahingot imemällä kosteutta.

Olkoon tämä nyt 2/52, koska näkyyhän tuossa kestovaippa.

2. Käytettynä ostetun vaipan sisäpinta saattaa olla tukossa. Sitä ei toki päältäpäin näe, mutta vaippaa käyttäessä saattaa olla ikävä yllätys. Varsinkin fleece ja kuivaliinaneulos tukkeutuvat herkästi. Pinnan tukkeutumista aiheuttavat iholla käytettävät rasvat, ja jotkin pesuaineet saattavat myös tukkia vaipan. Lisäksi tukkeutuminen taitaa aiheutua ihan jostain tähtien asennosta. Myyjältä on hyvä tiedustella, millä aineella vaippa on pesty.
Jos vaippa ei vedä, sen saa auki esimerkiksi laittamalla pinnalle hieman astianpesuainetta ja hankaamalla tiskiharjalla. Lopuksi vaippa pestään normaalisti.

3. Vaipan kiinnityssysteemin kunto kannattaa varmistaa. Taskuvaipat suljetaan usein nepeillä tai tarroilla. Tarroja voi vaihtaa itse, mutta neppien vaihtoon tarvitaan erillinen kone. Neppien kuuluisi naksahtaa, kun ne laittaa kiinni.

4. Tasku- tai kuorivaipan pul-kankaasta saattaa joskus olla laminointi irti. Tarkista siis pulin kunto kääntämällä vaippa nurinpäin. Pul ei saisi kupruilla tai olla irronnut.
Huom! Myös esimerkiksi hakaneulalla pul-kankaaseen kiinnitetty hintalappu on rikkonut kankaan kosteussulun. Kuulemma vahingon voi korjata pesemällä vaipan 90-95 asteen ohjelmassa, mutta minulla ei ole tästä kokemusta.5. Tahrainen vaippa ei varmaan houkuttele ostamaan, mutta joskus nettikirpputoreilta saattaa saada yllätyksiä. Vanhatkin tahrat saattaa saada poistettua halvalla luomukonstilla eli laittamalla vaipan koko päiväksi auringonvaloon.

6. Kannattaa vilkaista hintaa, vaikka vaippaummikkona arvoa voi olla vaikea arvioida. Varsinkin äitiyspakkausvaippoja on paljon myynnissä, ja hinnat saattavat joskus olla jopa parinkympin luokkaa. Tietenkään tyhmä ei ole pyytäjä, mutta en maksaisi ilmaiseksi saadusta vaipasta ainakaan yli viittä euroa.
Vaippojen hinnat luonnollisesti vaihtelevat hyvin paljon, mutta yleensä uusi taskuvaippa maksaa vähän alle tai yli 20 euroa. Imut ovat ehkä alle kympin, hieman materiaaleista riippuen. On myös halvempia niin kutsuttuja kiinavaippoja, kuten Alvababy.+1 Moni saattaa pitää ajatusta käytetystä kestovaipasta ällöttävänä. Aluksi ajatus niinkin henkilökohtaisesta tuotteesta kuin kertaalleen käytetystä vaipasta tuntui minustakin kuvottavalta, mutta sitten aloin pohtia enemmän. Kierrätys on mielestäni kestoilun ydin, ja vaipat yleensä kestävät käyttäjältä toiselle.
Oman mielenrauhan ja hieman lapseni terveydenkin takia olen kuitenkin keittopessyt uudet vaipat eli laittanut pyörimään koneeseen 90-95 asteen ohjelmaan.

8 kommenttia:

 1. Nää kestovaippajutut on mulle ihan täyttä hepreaa.. :D Johtunee siitä etten ole asiaan perehtynyt. Vaatii tiettyä viitseliäisyyttä. Nostan kyllä hattua kestoilijoille :)

  Tästä kuitenkin tuli mieleeni, että onko näissä kestovaipoissa eri kokoja? Vai onko one size? Sitä vaan että kun ei tosiaan kestoiltu ja on käyttämättömänä tuo äitiyspk vaippa - voisin laittaa kiertoon. Lähettää postissa vaikka teille? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siinä kyllä tosiaan kesti alkuun, että pääsi hommasta jyvälle! On noissa eri kokoja, mutta sitten on myös one size -vaippoja. :) Voin kyllä huolia sen violetin Myllymuksu-vaipan :D

   Poista
  2. Äh - tulikohan se mun kommentti kun tässä kävi jotain?
   Jos ei niin laita mulle spostilla osoite minnanblogi@gmail.com ja laita siihen samalla että kuuluuko siihen jotain muita osia kun en tajua noista mitään? :D Tossa kun on valkonen ja lila vaippa ja sit tommonen yks liina :D

   Poista
  3. Höh, ei se tullut, kummaa! En jaksa enää edes yrittää kommentoida puhelimella, kun ne eivät ikinä tule perille. :(

   Se liina tulee siihen valkoiseen imuksi :) Mut niitä en tarvi, koska meillä ei oo Anselmiinan liikkellelähdön jälkeen pitäneet ne vaipat enää yhtään! Laitan postia n-y-t, jos ei vauva herää sitä ennen :D

   Poista
 2. Oon itsekin miettinyt osakestoilua vaihtoehtona, mutta pohtinut sitä kuinka toteuttaisin sen. Haiseekohan vaipat sitten kuinka paljon ja miten niitä säilyttäisi oikein hetkellisestikin etteivät tuoksuisi liikaa? Ja monellako pärjää jos ajattelee ettei ihan joka päivä pesisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin osakestoillaan, koska öisin on vielä kertakäyttövaippa. Nykyisin käytetään jo kestoja muuallakin kuin kotona :) Kannattaa ainakin kokeilla, ja osakestoilu on hyvä vaihtoehto!

   Ei ne vaipat haise, jos säilyttää ilmavasti. Vaatii toki vähän säilytystilaa, eikä kannata laittaa vaippakoria lattialämmityksen päälle... Meillä on vaipat reiällisessä pyykkikorissa kylmässä saunassa. Pestään suunnilleen joka toinen päivä. Kakkavaipat huuhtelen, mut muut laitan vaan ilmavasti koriin kuivumaan. :) Toiset ovat laittaneet koriin jotain eteerisiä öljyjä hajujen estämiseksi, mutta en ole kokenut tarvetta kokeilla.

   Laskin, et meillä on jotain reilu 20 vaippaa (+ jokunen harso ja kuori, mut niitä ei käytetä nykyisin kovin usein). Varmaan vähemmälläkin pärjäisi, mutta tykkään vaihtaa vaippaa aika usein :D ja inhoan sitä, että kaikki vaipat ovat samaan aikaan pesussa.

   Poista
 3. Mä oon kanssa ihan pihalla näistä kestoiluista. Voisitko kirjottaa postauksen tästä? Mitä osia vaippaan edes kuuluu, miten käytetään, säilytetään, pestään yms yms.. olis kiva kuulla että osaisin kokeilla!

  VastaaPoista