keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Raskaanaoleva ei saa tätä eikä tätä

Viiniä! Homejuustoja! Sokeria! Pullaa!

Raskauden aikana haaveilin kaikesta kielletystä. Myönnän. Aluksi unelmien kohteena oli lasillinen viiniä, ja sitten sokerin muututtua kielletyksi herkuksi aloin kaivata suklaata. Homejuustojen sijainti kieltolistalla harmitti myös. Brietä, auraa, kunnon pötikkä vuohenjuustoa!

Noudatin raskausajan ruokavaliorajoituksia aika puritaanisesti. Homejuustoja söin joskus kypsennettynä, mutta takaraivossa nakutti paniikki sikiön tarttuttamisesta ties millä tappavalla. Nauti siinä sitten.


Nyt kohdun hedelmä on huomenna jo seitsemänkuukautinen. Miten olen nauttinut elämästäni ilman raskautta?

Raskusaikana olin kateellinen kaikille viinijuojille, mutta nyt ei mikään Iittala Essence -laseista juotu voisi vähempää kiinnostaa. Imetän vielä paljon, mutta rintaruokkiessa saisi juoda jonkin verran alkoholia. Syy absolutismiini on lähinnä se, että Anselmiina nukkuu edelleen perhepedissä. Vauvan vieressä uinujille ei suositella alkoholia, sillä se heikentää jonkin alkukantaisen vauvan päälle kierähtämisen estovaiston. Toki päivällä nautittu alkoholi ehtisi kadota suonistani ennen yöpuulle menoa - mutta e-eeei, ei kiinnosta. Ilmankin pärjää.

Sitä paitsi jos on viimeksi juonut alkoholia kesäkuussa 2013, lienee sitokyky aika alhainen. Minua ei kiehdo ajatus vauvanhoidosta minkäänlaisessa hiprakassa. Ehkä joskus jonnekin aikuisten kesken päätyessäni saattaisin maistaa pikkutilkan, mutta ei tässä mikään hätä ole.

Kaikkien juustojen saaminen takaisin ruokavalioon on ollut ihan maukasta. Onnekseni en ole joutunut imetyksen takia rajoittamaan syömisiäni, vaan Anselmiinan kehittyvä suolisto on kestänyt kaikkea nauttimaani.

Ennen raskautta en ollut mikään sokerihiiri. Nyt olen. Ehkä imetys vaikuttaa. Ennen herkkuani olivat sipsit, mutta nyt ne eivät houkuta yhtään.

Melkein joka päivä tekisi mieli nauttia päiväkahvilla jotain makeaa. Onneksi kuulun nähtävästi niihin onnekkaisiin, joiden painoa imetys pudottaa. Samalla kuulun tosin niihin epäonnekkaisiin, joilla on riski sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Raskausdiabetesruokavalio loppui synnytykseen. Sokerisia herkkuja ehti tulla hieman ikävä, mutta jälkeenpäin ajateltuna muutama kuukausi tarkkaa ruokavaliota noudattaen ei ollut pitkä aika. Voin kertoa, että synnytyksen jälkeen berliininmunkki ja lakut maistuivat aika hyviltä.

8 kommenttia:

 1. Mä päätin ennen tätä raskautta että en kieltäydy hyvännäkösestä juustokakusta mutten myöskää vedä jatkuvasti pehmeitä juustoja. Noh, oon ollu aika hemmetin nipo tässä asiassa mikä harmittaa itseänikin. Listeria on kuitenkin aika epätodennäköinen. Eniten on ikävä punahomejuustoa. Mies saa sitte tuoda sitä sairaalaan mulle synnytyksen jälkeen :D Vedän koko juuston kerralla suolakeksien päällä <3 Tuskin maltan odottaa.

  Ite tykkään älyttömästi kaikista herkuista ja raskausdiabetes olis mun painajainen.. Vaikka eihän muutama kuukausi pitkä aika ole mut sit jos tietää että jotain ei saa niin alkaa tekeen varmasti vaan entistä enemmän mieli :D No lähiaikoina selviää että miten ne sokeriarvot on.

  Mun on ollu helppo olla ilman alkoholia, kun en juo muutenkaan pahemmin. Joskus harvoin viiniä ruuan kanssa tai saunan jälkeen siideriä, ja siihen se sit jääkin. Sit kun en pahemmin juo niin kilahtais tietysti äkkiä päähän joten silläkään en viitti juoda. Mut jos miehen kanssa on kaksin ravintolassa syömässä niin sillon on helppo ottaa lasillinen, tietää että tyttö on hoidossa eikä maailma kaadu jos vähän kilahtaiskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääääää nyt on minulta päässyt livahtamaan uutiset ihan ohi, mutta voi että, ONNEA teille! <3 Ihania uutisia!

   Herkuttomuus sujui sitten lopulta aika kivuttomasti, tosin nyt on saattanut jo aika kullata muistot :D Vauvan hyvinvointi oli ainakin hyvä motivaattori. Lisäksi minulla raskausaikana tuli herkuista tosi huono olo :( Toivottavasti kuitenkin sokeriarvosi ovat ihan hyvät, ja oih, synnytyksenjälkeisiä herkkuhetkiä odottaessa :)

   Poista
  2. Oon mä ne blogissa julkassu mut et oo seuraajana nii sillä varmaan menny ohi. Mut kiitos! :)

   Poista
  3. Hih, on se mulla kirjanmerkeissä, mutta olen ilmeisesti ollut liian laiska istumaan tässä koneella. :)

   Poista
 2. Mie en ole huomannut kaipaavani mitään.. Oikeastaan hyvin vähän on joutunut miettimään mitä ei saa suuhunsa pistää, kun muutenkaan ruokavalioon ei kuulu tuorejuustot, homejuustot yms muut kielletyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni kielletyistä on kyllä sellainen laji, joka varmaan harvalle kuuluu ihan päivittäiseen ruokavalioon, siis tyyliin maksa, alkoholi ja no toisaalta ne juustot. Hyvä niin :D

   Poista
 3. Hahaa mussutin tätä lukiessani varmaan yhtä monta palaa suklaata kuin elämäni aikana yhteensä ennen raskautta. :-) Onnekseni imetys tuntuu pitävän myös minut aika hyvin kuosissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imetys on maailman paras dieetti! En vaan tajua, miten suklaa on alkanut näin maistua raskaaksi tulon jälkeen :D

   Poista