sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Hyvä äiti tekee sitä ja tätä

Olet hyvä äiti!, on minua välillä tsempattu. Se tuntuu hieman hassulta. Älkää tajutko väärin - jokaisen pitää saada kehuja.

En vaan ole koskaan ajatellut, etten olisi hyvä äiti. En koe, että olisin huono.

Älkää tajutko sitäkään väärin. En oikeastaan ole uhrannut kovin montaa ajatusta sille, millaisia hyvät ja huonot äidit ovat.


Hyvä äiti on mahdollisimman pitkään kotona, haastettiin Vauva-lehden leikkimielisessä raskauskyselyssä pohtimaan.  Hyvästä äitiydestä puhutaessa mainitaan joskus imetys, perhepeti, kestovaipat, kantoliinat, mitä näitä nyt on.

Jos on pakko miettiä hyvää äitiyttä, ei sitä mielestäni ratkaise mitkään vaipat tai nukkumisjärjestelyt. Ne ovat aika pieniä yksityiskohtia.

Meillä kestovaippaillaan osittain, ja imetän soseiden maistelun ohella. Anselmiina nukkuu joka yö ainakin jossain vaiheessa sängyssämme.

Ne valinnat ovat meille sopivia. Niillä kaikki voivat hyvin, eikä vanhemmuus tunnu uhrautumiselta tai suorittamiselta.

Ilmeisesti meille sopivat ratkaisut ovat niitä, joilla jotkut jakavat hyvä äiti -pisteitä. Ilmeisesti saisin niitä vain osittain.

Huonoksi äidiksi tuskin kuvaisin itseäni, vaikka Anselmiina saisi korviketta ja käyttäisi pelkkiä kertakäyttövaippoja. Luultavasti meillä olisi hyvä syy käyttää niitä, eikä kenelläkään olisi oikeutta arvioida syytämme. Ehkä lastensuojelun ammattilaiset voisivat pohtia elämäämme, jos olisi tarvetta.

Jos hyvä äiti on pakko määritellä, sanoisin hyvän äidin - ja isän - vastaavan johdonmukaisesti lapsen tarpeisiin. Hyvä vanhempi tekee parhaansa niissä olosuhteissa, joissa on.

Luulen nimittäin, että henkisesti terve vahempi tekee kaikkensa saadakseen jälkeläisensä täyspäiseksi kansalaiseksi. Se on pitkä ja monimuotoinen matka, jossa vaippamerkit ovat pienen pieni sivujuonne.

Kokemus vanhemmuudesta muuttuu lapsen kasvaessa. Nyt on tietenkin helppo sanoa olevansa hyvä äiti, kun saa yhteiskunnan tukemana kasvattaa viisikuukautista kotona.

Murrosikäisen kanssa on taatusti erilaiset haasteet. Ehkä ilotkin ovat erilaiset, mahdollisesti jopa suuremmat.

4 kommenttia:

 1. Tosi hyvä teksti! Samallaisia pohdintoja on käyty viime aikoina täälläkin läpi :)

  -Iina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla, että joku miettii samoja juttuja :)

   Poista
 2. Voi kun oon työstänyt tätä aihetta pitkään mielessäni ja nyt kokosit sen tekstiksi. Täytyy kai lähestyä aihetta eri kantilta, jotten toista sua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Mieti vaikka sitä, miksi äitiyttä arvioidaan akselilla hyvä - huono (tai en tiedä, kuka loppujen lopuksi arvioi... nettikeskustelijat kai?). Tuntuu ikävältä, että niin kokonaisvaltaisessa ja olosuhteista riippuvassa jutussa ajatellaan vaan ääripäitä.

   Poista