lauantai 7. kesäkuuta 2014

Tissitakiaisen maailma avartuu

Aion viedä roskat ulos eräänä talvisena iltana, kun olin tuore äiti. Tunnit kuluivat, ja ennestään täysi roskapussi kasvoi muutamalla vaipalla. Minä en päässyt mihinkään, koska vauva söi. Söi. Söi. Söi vähän edelleen.

Minulle vauva-arjen kaikkein suurin yllätys oli imetyksen sitovuus. Meille ilmeisesti siunattiin nälkäinen yksilö, joka oli rinnalla tuntikausia. Haaveilin kiinteiden aikaisesta alottamisesta ja kuuntelin epäuskoisena, miten jonkun vauva saattoi syödä vain kymmenen minuuttia kerrallaan. Minun vauvani olisi syönyt vaikka kymmenen tuntia putkeen.Vauvoilla on vaiheita, kuten sanotaan. Ensi viikolla tissitaikiaseni täyttää jo neljä kuukautta, eikä häntä ole enää ehkä kuukauteen voinut luonnehtia takiaiseksi. Maito kiinnotaa edelleen enemmän kuin mikään muu, mutta hänen kuukausia vanhassa elämässään on jo muita mielenkiinnonkohteita. On leluja, lamppuja ja ihana jumppakaari.

Vauvan rinnalla viettämien tuntien väheneminen tuntuu vapauttavalta, mutta pienoinen haikeus on herännyt. Nyt voin kipaista jo roskakatosta pidemmälle, jos maltan. Kohta vauvakin kipittää ties minne.

Tuntikausien vauvansyöttöhetket ovat sitovia, mutta toisaalta ne ovat ihanaa rentoutumista. Saa kaivautua sohvannurkkaan tai sängylle vauvan kanssa. Samalla saa selata nettiä puhelimella tai tabletilla, lukea kirjaa tai tuijottaa televisiota.

En tosin tiedä, miten tissitakiaisen saaneet monen lapsen vanhemmat selviävät.

Enää korkeintaan muutaman kuukauden pieni takiaiseni saa kaiken ravintonsa minusta. Sitten hän maistelee jo kaikkea muuta. Maailma avartuu vähitellen, vaikka siltä ei muutama kuukausi sitten tuntunut.

6 kommenttia:

 1. Musta tissittely hetket on ihania, kun on pakko rauhoittua itsekin :) Hih. Ihan kamalan haikeaa ajatella että tosiaan parin kk:n päästä en olekaan lapsen ainoan ravinnon lähde :o Mutta toisaalta odottaa kaiken uuden opettelua. Ristiriitaista! :D Meilläkin aluksi ruokailu kesti tunnin molemmin puolin, nykyään puolituntia maksimissaan mutta päiväsaikaan monesti selvitään sellaisella 15min hetkellä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kesti kerran viisi tuntia :D Sen jälkeen maidontuotantoon tuli jostain syystä pieni katkos... Tietty viisituntinen ei varmaan ollut kokonaan pelkkää ravinnontankkausta, vaan varmaan vauva siinä nautti läheisyydestäkin.

   Tosi ristiriitaista on kyllä. Vähän jo odotan innolla, että pääsen tekemään ja maistatuttamaankin kaikenlaisia soseita :D

   Poista
 2. Hah hah, ja minä kun mietin, että se "tiheän imemisen kausi" oli varmaan se, kun vauva oli muutaman kerran rinnalla 25 minuuttia sen tavallisen vartin sijaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauratti, kun neuvolassa kysyttiin, onko ollut tiheän imun kausia... Koko elämähän on yhtä tiheän imun kautta! :D

   Poista
  2. Meidän 7vkoa vanha tissitakiainen on saanut totutella tankkaamaan, niin että äiti joutuu välillä myös liikkumaan. Kun kotona häärää myös 3-vuotias esikoinen, niin harvemmin pystyy sohvalle asettumaan :D

   Poista
  3. Oon kans välillä tankkauttanut vauvan liikkeessä, kun hänelle on tullut rintaraivari. Mutta tissitakiainen + 3-vuotias kuulostaa sellaiselta yhdistelmältä, että on pakko toivottaa tsemppiä!

   Poista