torstai 29. toukokuuta 2014

Anna tilkka maitoasiÄidinmaidonluovuttajia kaivataan lisää, on saanut monesti lukea uutisista kuluneen alkuvuoden aikana. Niin, uutisista on saanut lukea - neuvolan seinällä ei ole osunut silmiini lappuja äidinmaidonluovutuksesta, vaikka olen ollut parhaassa maidonluovutusvaiheessa vielä puolitoista kuukautta sitten. Ainakin HUSin sivujen mukaan luovuttajan synnytyksestä saa olla kulunut korkeintaan kaksi kuukautta.

Muistan, että tuoreena äitinä näin sairaalan seinällä lapun maidonluovutuksesta. Maitoni ei silloin ollut vielä noussut kunnolla, ja vauvani sai ennenaikaisuutensa takia luovutettua lisämaitoa. Vilkaisin lappua ja mietin hormonipäissäni, että eipä maitoa nyt varmaan luovutettavaksi riittäisi. Hyvä, jos sillä saisi oman jälkeläisen ruokittua, puhisin.

Maitoa on sittemmin riittänyt, suorastaan tulvinut. En saa pumpattua litroja, mutta muuten sain pelkästään maidonkerääjillä kartuettua tytön alkuvaiheessa tarvitsemat lisämaidot päiväksi. Pakastimessamme on hylly täynnä äidinmaitoa.

Ehkä voisinkin luovuttaa vauvan eliksiiriä, mutta havahduin liian myöhään. Kaksi kuukautta synnytyksestä meni jo.

Luovutuksesta voisi informoida jo ennen synnytystä, vaikka perhevalmennuksissa. Silloin varoaika ei valuisi maitona viemäriin.

Mietin, miten palkitsevaa luovutus olisi. Siitä maksetaan, mutta korvaako vajaa 20 euroa litralta kaikkea pumppaamista, pullojen desinfiointia ja maidon mahdollisia kuljetteluja? Jossain vaiheessa pumppasin tytön tarvitsemat lisämaidot. Silloin tuntui, että sain koko ajan olla joko pumppailemassa tai imettämässä.

Toisaalta, ehkä luovutusta ei ole hyvä ajatella tienaamisena. Sillä ei kaiketi rikastu, mutta se on upea mahdollisuus antaa kaikkein parasta ravintoa pienen pienille vauvoille.

Meidänkin tyttömme sai ennenaikaisena vastasyntyneenä luovutettua maitoa. Ehkä seuraavalla mahdollisella raskauskerralla olen tietoisempi ja lahjoitan tilkan maitoani, jos se on mahdollista.

Antaako kukaan teistä äidinmaitoa sairaalaan?

2 kommenttia:

 1. Minäkin havahduin tähän liian myöhään, siinä juuri n.2kk synnytyksen jälkeen. Pumppaan joka ikinen yö maitoa ja meidänkin pakkasessa on hylly täynnä maitoa. Tosin puolet maidoista kulutin kun jouduin vuorokauden syöttämään tyttöä pullolla (kävin magneettikuvassa ja piti pitää 24h tauko imetyksessä) - mikä onni että sitä maitoa oli omasta takaa :) Minä päivittelin vielä neuvolassa että hitsi kun sitä maitoa oikein tulvii, eikä kukaan sieltä sanonut että luovuta eteenpäin, ystäväni sitten ehdotti tätä. Harmi kun tuota olemassaolevaa maitoa ei voi antaa eteenpäin, epäilen että kaikkea tulee käytettyä, vaikka sitten aikanaan alkaisi tekemään vellitkin omaan maitoon. Noh, ensi kerralla sitten kuten sanoit :) En usko, että vaiva on niin suuri miltä se aluksi kuullostaa/vaikuttaa, tieto siitä millaista apua voi tarjota maitoa luovuttamalla varmasti tekee siitä kannattavaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi harmi, että niin moni havahtuu liian myöhään. Ehkä neuvolassakaan ei oikein tiedetä luovutuksesta. Just tuollaisia erityistilanteita varten on hyvä olla maitoa jemmassa, niin ei tarvitse arpoa sopivaa korvikemerkkiä, jos siis ei ole ollenkaan käyttänyt sitä.

   Hehe, mitähän siitä maidosta tekis... pannaria vaikka ;)

   Poista