lauantai 29. maaliskuuta 2014

Vauva mukaan ja menoksi

Olimme melkein vauvan ensimmäisen kuukauden visusti sisätiloissa, koska piiperömme oli sen verran pieni. Influenssa-aikaan ei toki pientä rääpälettä olisi tahtonutkaan viedä julkisille paikoille, mutta kolmen kilon merkkipaalu eli ulkoilulupa oli suunnaton ilonaihe.

Minulla on taipumusta kotihiireilyyn, mutta kotonaolemiskiintiönikin täyttyy joskus. Nyt olemme vauvan kanssa käyneet joka päivä vaunulenkeillä nauttimassa ihanasta keväästä. Mietin, minne muualle vauvan uskaltaa viedä.

Olemme käyneet jo kaupoissa, kirjastossa ja kahvilassa. Tänään kävimme katsastamassa paikalliset markkinat.

Koeajojen perusteella vaunuillamme on helppo liikkua. Kun etupyöriksi vaihtaa kääntyvät versiot, pääsee ketterästi luikahtelemaan pienissäkin tiloissa. Ketteryyden kääntöpuolena pienet renkaat kolahtavat helposti kuoppiin ja kynnyksiin. Pitää keulia.

Emme ole vielä luuhanneet julkisilla paikoilla kovin pitkään, joten vauva ei ole ehtinyt hermostua. Hän on nukkunut tyytyväisenä vaunuissaan. Perjantaina testasimme Ikeassa ensimmäistä kertaa turvakaukalo + vaunut -yhdistelmää. Hyvin nukutti siinäkin.

Tällainen tyyppi nukkui kahvilassa vaunuverhon takana
 Minua hieman jännittää, miten vauva käyttäytyy herätessään. Alkaako hän huutaa? Takuuvarmasti huutokonsertti on jossain vaiheessa tiedossa. Mitä sitten tehdään? Hyssytellään? Vaihdetaan vaippa? Hoidetaan ostokset loppuun? Julki-imetetään?

En muista koskaan häiriintyneeni pahasti lasten melusta. Sen sijaan huonokäytöksiset aikuiset ovat ärsyttäneet usein.

Moni tuntuu kuitenkin häiriintyvän lasten melusta ja paheksuvan lasten kanssa kulkemista. Harmi, ettei pienelle vauvalle voi selittää, että olepas nyt hiljaa, kohta syödään. Kun ikä lasketaan vuosissa, rauhoittelu voisi jo teoriassa onnistua.

Myös julki-imetys jakaa mielipiteitä. Olen toistaiseksi imettänyt julkisesti vain neuvolassa, mutta vauvalle iskee taatusti nälkä myös kodin ulkopuolella. Minua ei häiritse, jos joku vaivihkaa rintaruokkii kupeittensa hedelmää nähteni. Moni tuntuu sen sijaan olevan vakaasti sitä mieltä, ettei imetys sovi kodin peittävien seinien ulkopuolelle.

No, aina joku pahastuu.

Hienolle illalliselle tai alkoholipitoiseen tapahtumaan en vauvaa raahaisi. Elokuvat, oopperoista puhumattakaan, jäävät myös väliin. Saatamme silti uskaltautua vähemmän fiiniin ravintolaan vauva mukanamme. Saapa nähdä, tuleeko porttikielto ja paheksuvia katseita vai uskallus kokeilla uudestaankin.

Missä te olette käyneet vauvan kanssa? Vältättekö julkisia paikkoja? Mitä teette, jos vauva huutaa?

8 kommenttia:

 1. Rohkeasti vain vaikka vähän hienompaankin paikkaan! :) Meillä on 10kk poika, jonka kanssa oltiin kaipungilla ja ulkona jo kahden viikon ikäisenä. Lähes joka pv köydään kahvilassa, ja löhes joka kerta poika joko juttelee äänekkäästi, kiljahtelee, itkee, huutaa, karjuu tai iiljuu.. Ja sille vaan ei voi mitään?! :) Katseita tulee laidasta laitaan, osa katsoo ihaillen, osa halveksien, ei Mitään väliä. Syli rauhoittaa viimeistään pojan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olette aktiivisia! :) juu, tuskin ääntelyä oikeasti paheksutaan niin paljon kuin luulen.

   Poista
 2. Yleensä kun Aada on syönyt, vaippa vaihdettu ja hän on hyvän tuulinen tehdään lähtö johonkin. Ollaan käyty kauppakeskuksessa, syömässä ja isommilla ostoksilla prismassa. Jos Aada alkaa huutamaan annan tutin ja otan yleensä hatun pois jos ollaan sisällä. Hysyttelen vaunuja, mutta en nosta tyttö pois vaunuista. Aada rauhottuu aika nopeasti. Jos ei rauhoitu saatan antaa pullosta maitoa ja kokeilla onko hänellä nälkä. En muista, että olisin koskaan nostanut tyttöä syliini.

  No kerran olin kauppaskeskuksessa shoppailemassa ja käytiin kahvilla. Silloin nostin Aadan syliini ja syötin ja otin enimmät vaatteet pois. Seuraavaksi etsittiin lähin vessa ja vaihdoin vaipan ja Aada oli tyytyväinen ja nukahti aika pian :)

  En vältä julkisia paikkoja siis. Aivan ihanaa lähteä julkisille paikoille oman pienen perheen kanssa. Suosittelen :) <3

  Ja jos vauva nyt huutaa, itkee yms niin sille ei voi mitään. Katseista ei tarvii eikä saa välittää. sinä olet äiti, sinä osaat kyllä hoitaa lastasi :) Rohkeasti vaan,sinä pystyt siihen! jos ei muuta niin syliin hyssyttämään :) ja voithan sä lähimmän vessanki etsiä ja mennä sinne huutavan vauvan kanssa ja olla niin kauan, että toinen rauhottuu :)

  tsemppiii<3 olet hyvä äiti, muista se :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tyttö taas ei ollenkaan huoli tuttia. Ollaan vähän kahden vaiheilla, pitäisikö siihen totuttaa... Toisaalta hänellä on valtava imutarve, ja tutti taatusti helpottaisi nukkumaanmenoa. Se on vähän sellaista showta, että hän hamuaa, syö, puklaa, hamuaa taas, syö, puklaa, hamuaa jne...

   Ja oikeassa olet, vauvan huudolle nyt ei yleensä voi mitään. Vauva ei osaa kertoa, mikä on hätä vai onko mikään, joten hän huutaa :) Kiitos neuvoista ja kiva kuulla teidän hyviä kokemuksia!

   Poista
 3. Me ei olla vielä käyty vaunulenkkejä kummemmin ihmisten ilmoilla. Ensimmäinen neuvolakin on vasta huomenna, kun se ihan ensimmäinen oli kotikäynti :) Mutta voisin itse kuvitella että pumppaisin maitoa pulloon jos sattuu typyllä nälkä yllättämään, ainakin vielä kun on näin viileä, on se julki-imettäminen aikamoisen työn ja tuskan (riisumisen) takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytiin eilen ekaa kertaa ravintolassa eikä se nyt ihan niin kuin Strömsössä mennyt... :D Minun sylissäni tyttö vaan hamusi rintaa, mutta miehen sylissä nukahti heti. Hehe ja jee. Pullomaito olisi kätevä vaihtoehto. Pitää vaan tutustua, miten sen saa kuljetettua steriilinä :)

   Poista
 4. Meilläkin esikoisen keskosuuden takia jouduttiin alkuajat pysyttelemään poissa julkisilta paikoilta ja sitten kyllä vähän jännitti lähteä liikenteeseen. Tosin pian siihen tottui, ja mä kyllä imetin vauvaa ihan joka paikassa tarpeen vaatiessa, se on musta kuitenkin pienempi paha kaikille osapuolille. Yhden vauvan kanssa pystyi käymään ravintolassakin, vaikka kyllä pari kertaa tuli äkkilähtö, kun vauva vaan alkoi selittämättömästi huutaa eikä huuto loppunut. Mutta helppoa se silti oli siihen verrattuna, kun oli kaksosvauvat ja esikoinen vielä kaupan päälle. :) Kyllä me kolmen lapsenkin kanssa käydään julkisilla paikoilla, mutta ei se aina kovin rentouttavaa ole, ehkä sitten parin vuoden päästä, kun kaikkien voi ainakin välillä olettaa käyttäytyvän ihmisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh huh, taatusti yhden kanssa on niii-iin paljon helpompaa :) Kiva kuulla, miten teillä on mennyt.

   Poista