maanantai 17. maaliskuuta 2014

Välineurheilua

Pumppuja, liivejä, suojia, kerääjiä, kumeja, muotoilijoita... En ennen vauvan saamista tiennyt, miten paljon erilaisia imetystarvikkeita on. Ensimmäisinä kotiviikkoina tärkeimpiä tarvikkeita eivät olleet vaunut tai turvakaukalot. Elämämme rajoittui kotiin, koska vauvaa piti syöttää. Usein. Paljon. Pitkään. Rinnalta, pullosta tai hörppäyttämällä.

Kaikkein tärkeimpiä tarvikkeita olivat ne, jotka helpottivat imetystä. Mitään ei ollut tietenkään hankittu etukäteen.

Suhtauduin raskausaikana imetykseen aika neutraalisti. Vakaa aikomukseni oli ruokkia jälkeläiseni omalla maidollani. En silti aikonut pettyä, vaikka se ei olisi onnistunut. Imetys on tärkeää, että tärkeää on myös sitä seuraavien ehkä 80 vuoden ruokavalio.

Lähdin synnyttämään B-kokoiset push up -rintaliivit päälläni, koska en omistanut imetysliivejä. Ajattelin, että ne ehtisi hankkia. En edes ennalta osannut kuvitella, minkä kokoiset liivit olisin tarvinnut.

Maitoni alkoi nousta kolmen päivän päästä synnytyksestä, kotiinlähtöpäivänämme. Sairaalassa pystyin vielä oleilemaan joko B-kupeissani tai ilman liivejä. Kun mies kotiin palattuamme kävi hankkimassa kaikkea tarpeellista, kuten tuttipulloja, hän toi minulle myös parit imetysliivit. Onneksi koko osui oikeaan. (:D)

Sittemmin olen itse hamstrannut parit imetysliivit lisää. Niitä pitäisi shoppailla vielä muutamat varalle. En todellakaan tiedä muista, mutta minä mieluiten puen joka päivä uudet imetysrintsikat - muihin en ole sitten sairaalasta kotiutumisen mahtunut. Onnistun edelleen valuttamaan maitoa sen verran runsaasti, että kaikkein mukavin olo on puhtaissa vermeissä.

Öinen lisämaitohetki
 Imettäessä valutan maitoa edelleen toiselta puolelta, joten maidonkerääjästä on ollut suunnaton apu. Tyttömme sai ensi viikkoinaan lisämaitoa pullosta imetyksen lisäksi, joten kerääjästä sai ainakin osan tarvittavasta lisämaidosta.

Lisäksi pumppasin lisämaitoa itse. Ensimmäinen yksin kotoapoistumisreissu äitinä suuntautui lähi-Citymarketiin, jonne suuntasin ensimmäisenä kokonaisena kotipäivänä ostamaan rintapumppua. Olin haaveillut Philipsin Aventista käsi- ja sähkökäyttöisyyden takia, mutta jouduin tyytymään sen puuttuessa Ainun sähkökäyttöiseen. Ylimääräisten maitojen lopettamisen jälkeen en ole kyseistä kapistusta juuri käyttänyt, mutta ei minulla ole sen toimivuudesta mitään kielteistä sanottavaa.

Liivinsuojat ovat olleet ehdottoman tarpeellisia. Ei varmaan tarvitse mainita, että niitäkään ei ollut tullut hankittua etukäteen. Onneksi äitiyspakkauksessa oli ImseVimsen kestosuojia. Ne ovat suosikit kokeilemistani. Ne ovat pehmeät, mukavat ja imukykyiset. Pumpunhakureissulla ostin myös joitain Citymarketin valikoimassa olleita kestosuojia. Pitäisi vielä laajentaa valikoimaa, etteivät kaikki olisi samaan aikaan pyykissä. Kertakäyttösuojia haalin Kätilöopistolta mukaani, mutta kestot voittavat ne mukavuudessa.

Aluksi mietin, ettei imetys nyt niiiiin halpaa ole, kun ottaa huomioon kaikkien lisävarusteiden hankinnat ja hinnat. Pienet investoinnit helpottavat silti kupeitten hedelmän rintaruokintaa huomattavasti. Imetysvaatteita tai -tyynyjä en ole vielä hankkinut. En tiedä, olisiko niille tarvetta. Toistaiseksi tavalliset sohvatyynyt ovat riittäneet, ja omien paitojen napit on saanut sopivasti avattua nälkäisen vauvan tieltä.

Mitä imetystarvikkeita teillä on? Mikä on ollut ehdottoman tarpeellista? Mikä on jäänyt turhaksi?

10 kommenttia:

 1. Oi oi, meillä on vieläkin sohvalla pyörimässä imetystyyny, vaikka kaksostenkin imetys loppui jo vuosi sitten. :) Se hankittiin aikoinaan esikoisen ollessa varmaan kolmekuinen (korjattua ikää), kun imetysotetta piti opetella uudelleen. Kaksosia ei ilman tyynyä olisi pystynyt yhtä aikaa imettämäänkään.

  Tyynyn lisäksi pumput on olleet ahkerassa käytössä, esikoisen kanssa juuri tuo Ainu (joka on pitkän päälle ihan tuskaa) ja kaksosten kanssa Avent ja kaksipuolinen sähköpumppu, ja niiden kanssa sitten pullot ja kaksosilla pullonlämmitin ja sterilaattori. Samoin tuli käyttöä imetysliiveille ja -paidoille - tosin paitojakin mä hankin vasta esikoisen ollessa jo varmaan puolivuotias, mutta kyllä ne vaan oli käteviä, julkisilla paikoilla varsinkin. Liivinsuojia tai maidonkerääjiä mä en sen sijaan ole ikinä tarvinnut, maitoa on tihkunut sen verran vähän ja vain alussa, jolloin en kestänyt pitää liivejäkään kun rinnat olivat arat.


  Tsemppiä imetystaipaleelle! Ja kiva ettei lisämaitoja enää tarvita, on se pumppaaminen vaan pitkän päälle niin rasittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imetyspaitoja vähän mietin vielä. Olen tasan kerran imettänyt julkisesti - ja sekin neuvolassa - ja olihan se aika säätämistä, varsinkin kun olin pakkasille oikein kunnolla kerrospukeutunut. Minusta tuskin tulee mitään kiihkomielistä julki-imettäjää, mutta olisi kiva päästä vauvan kanssa joskus johonkin ja toiseksi saada vauva pysymään siellä tyytyväisenä. Ajatus mistään vessassa imetyksestä ei oikein houkuttele :)

   On tosi helpottavaa, ettei enää tarvitse pumppailla lisämaitoja (tai lämmitellä korvikkeita). Olen kuullut monelta huonoa Ainusta. En ole ehkä itse käyttänyt sitä niin paljon, että olisin ehtinyt tuskastua. Vertailukohtana on tosin vaan sairaalan jättimäinen sähköpumppu, jossa Ainuun verrattuna huippua oli hiljaisuus. Taitaa naapuritkin kuulla, kun meillä pumppaillaan maitoa...

   Poista
 2. Maidonkerääjät on ihan ehdottomasti tärkeimmät !! :DD Mulla valuu aiiiivan hulluna imettäessä toisesta rinnasta ja esim. eilen kun tulin suihkusta niin pidin käsiä kuppina rintojen alla kun sitä maitoa vaan valui ja valui....
  Pumppukin on osoitautunut käteväksi, kun maitoa tulee niin että tyttö ei ehdi syödä niin paljoa, saan vähän sitten painetta sillä helpotettua. Rintakumit hankin, mutta enpä sitten ikinä käyttänyt... jotenkin tuntuu että nyt en enää tarvitsekaan, mutta vannomatta paras ;) Ajattelin että näistä varmaan saa aikaiseksi kokonaisen postauksen jossain vaiheessa... kaiken muailman härveliä on kyllä jouduttu hankkimaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä, ilman maidonkerääjiä saisi pyykätä koko ajan (eipä tosin ole pyykkimäärä mikään minimaalinen nyttenkään)! :D Tuo on kanssa inhottavaa, kun tulee suihkusta ja maitoa vaan valuu ja valuu... Menee peseytyminen ihan hukkaan.

   Poista
 3. Tyttömme on nyt neliviikkoinen. Käytössä on ja on ollut alusta asti yhtä sun toista imetysapuvälinettä. Imetystyyny on helpottanut paljon omaa ergonomiaa, vaikka tyttö onkin kevyt ja pieni niin oma asento on jotenkin luonnollisempi kun vauvan saa tyynylle. Alkuun käytin rintakumeja, koska tyttö sai siten paremmin otteen. Niistä päästiin parissa viikossa eroon. Aventin käsipumppu on edelleen käytössä, maitoa kun tulee paljon ja paineella niin helpotan omaa oloa ja tytön syömistä kun rinnat on vähän tyhjemmät. Pumppuun olen tyytyväinen vaikka ensin harmittelin etten hankkinut sähkökäyttöistä (meidänkin tyttöä kun piti lisäruokkia alkuun pullolla, mutta onneksi omalla maidolla). Imetyspaitoja omistan muutaman, ne on oikein kätevät, mutta ilmankin pärjää. Ilman imetysliivejä en voisi kuvitella olevani, ne on päällä lähes kokoajan. Myös liivinsuojat on ihan must. Maidonkerääjää olen tosi laiska käyttämään, vaikka sellainenkin löytyy. Eli aikamoinen repertuaari :)

  -johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suht saman ikäiset tytöt meillä siis :) Tosiaan, melkoista imetysvälinerepertuaaria saattaa tarvita! Olen muuten käsittänyt, että maidonsuihkuamisongelmaan olisi parempi käyttää käsi- kuin sähkökäyttöistä pumppua, koska sähköpumppu (kai?) stimuloi vahvemmin eli maitoa tulee entistä enemmän. Sen takia vähän harmittaa, että alunperin ostin vaan sähkökäyttöisen.

   Poista
 4. Meillä tarpeelliseksi osottautui rintakumit ja rintapumppu. Muille en niin tarvetta nähnyt. Imetysliivit oli parit mulla ja yks paita mutta revin vaan tissin rintsikasta pihalle ja paidan kauluksen yli ja imetin. Ehkä vähä paljastava näky mutta oli jotenki helpoin musta niin ku avata montaa hakasta liiveistä ym :) Rauhallisen nurkan yritin aina imettäessä etsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin myös hakasten hankaluuden viimeeksi (eli ensimmäistä ja ainoaa kertaa :D) julki-imettäessäni. Hmm, pitäisi varmaan kokeilla eri mallisia liivejä.

   Poista
 5. Löysinpäs kivan blogin! Ehdottomasti kaikista mainitsemistasi vempeleistä on ollut apua imetyksen alkuvaiheessa, kun maitoa valuu ja pursuaa joka paikasta ja rinnanpäät ovat superkipeät! Näiden lisäksi käytin vielä Lanoliini-voidetta rinnanpäihin. Nyt melkein 2,5kk vauvan kanssa en enää juuri tarvitse mitään noista, paitsi tietysti liivinsuojia. Itse olen todennut Ainun kertakäyttöiset parhaiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla ja vitsit, olenkin joskus aiemmin käynyt lueskelemassa blogiasi! Sitten kadotin sen johonkin ja nyt meillä onkin melko samanikäiset vauvat, hauskaa :)

   Unohdinkin Lanoliinin listasta kokonaan. Sitä tuli tosiaan käytettyä sairaalassa ja heti kotiintulon jälkeen. Onneksi sen jälkeen ei ole tarvinnut.

   Poista