torstai 27. maaliskuuta 2014

Kestovaippamorkkis

Suunnittelin käyttäväni lapsellani kestovaippoja jo kauan ennen kuin olin raskaana. Ihastelin vaippojen ympäristö- ja kukkaroystävällisyyttä. Ennen kaikkea ihastuin viimeksi mainittuun. Mitä mahtavaa säästöä!

Ihastukseni ei ollut niin intohimoista, että olisin perehtynyt vaippoihin tarkasti. Raskausaikana aloin ajatella vaippoja enemmän, mutta vaihtoehdot sekoittivat pääni. Olisi harso-, kuori- ja taskuvaippoja, ainakin. Olisi villahousuja, sappisaippuaa ja näpsyjä. Mitä muka pitäisi käyttää? Mistä minä edes tietäisin, millaiset vaipat sopisivat mahassani keuhkojani puskevalle pyllylle?

Ostin satunnaisia vaippoja kirpputorilta. En tiennyt, olivatko ne taskuja vai mitä. Koot vaipoissa yleensä sentään ilmoitettiin. Ajattelin, ettei pieniä vaippoja varmaan tarvitsisi kovin monta. Eihän se vauva nyt varmaan kovin aikaisin syntyisi! Siispä heittelin kirppiskoriini pääasiassa noin yli viisikiloisille suunnattuja.

Vakaa aikomukseni oli tutustua kestovaippailuun kunnolla äitiysloman lapsettomalla osalla. Se jäi aikomukseksi, kun pieni vaippapeppu syntyi yllättäen tasan viikko loman alkamisen jälkeen.

Isi vaihtaa kertakäyttövaipan.
Kun tulimme kotiin 2,5-kiloisen kanssa, katselin tuskastuneena kestovaippavalikoimaamme. Kaikkein pienin vaippa oli ImseVimsen kolmesta kilosta eteenpäin suunnattu möhkäle, joka on muistikuvieni mukaan saatu äitiyspakkauksesta. Puolen kilon painovaje tuntui, näkyi ja varmaan haisikin: kestovaippa ei mielestäni ole tarkotuksenmukainen, jos sen käytön takia pitää vaihtaa lakanakin.

En ole luovuttanut kestovaippailua. Eilisessä mittauksessa vauva painoi 3,5 kiloa. ImseVimse istuu jo hyvin. Ehkä hankin vielä muutaman samaa merkkiä ja mallia. 

Vauvan syntymän jälkeen ostin Huuto.netistä nauhavaippoja. Ne ovat ihan käteviä, mutta ehkä vielä hieman liian suuria. Saatan tehdä jotain väärin, mutta minulla nauhavaipoista tulee aina järkyttävän painava paketti. Se painaa varmaan enemmän kuin koko pieni tyttö.

Osa-aikakestoilu taitaa sopia meille. Öisin kertakäyttövaipat tuntuvat kaikkein helpoimmalta vaihtoehdolta. Luulen niiden vaihtovälin olevan pidempi. Ajatus likaisten kestovaippojen raahaamisesta julkisilla paikoillakaan ei kiehdo.

Minulla on silti hieman huono omatunto tuottamastamme vaippajätevuoresta, joten jatkan kestovaihtoehtojen kartoittamista. Millaisia vaippavaihtoehtoja te suosittelisitte?

2 kommenttia:

  1. Mä olen ostanut jo muutamat vaipat. Kaksi newborn 2,5-6 kiloselle sopivaa muistaakseni ja sitten muutama s/m kokoiselle suunnattu vaippa myllymuksuilta. Vastasyntyneen vaipat olivat all in one, elikkäs sielä on imu valmiina, ja sitten ne isommat vaipat taskuja joihin pitää itse lisätä imu. Mäkin vielä ihan opettelijan tasolla ja myöskin aikomuksena vielä perehtyä nyt äitiysloman alkaessa enemmän kestoiluun ja kartoittaa vaippavarastoamme. Mulla on myös aikomuksena tuollainen ns. osa-aikainen kestoilu, samoja mietteitä, öisin ja reissussa kertsiä. Katsoo sitten miten saamme vaavin kanssa homman käyntiin kun se syntyy.. :) Tsemppiä kestoiluun, se on varmasti kivaa ja koukuttavaa kun pääsee jyvälle ja vähän mukaan. Osa-aikakestoilukin on kuitenkin rahaa ja luontoa säästävää hommaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli homma alkaa olla hoidossa, hyvä hyvä! Taidan itsekin investoida noihin all in oneihin - vaikuttaa helpoimmalta vaihtoehdolta... Kestot ovat varmaan käteviä ainakin siksi, jos vielä saa toisen lapsen joskus. Sitten on jo kaikki vaipat valmiina!

      Poista