torstai 2. tammikuuta 2014

Äitiysloma lähenee ristiriitaisissa tunteissa

Liki kuukauden päästä olen äitiyslomalainen. Oikeastaan yksi työni, se pääasiallinen homma, loppui vuodenvaihteessa. Minun pitää enää kouluttaa seuraajani, ja sitten voin sulkea taas yhden oven viimeistä kertaa.

Ei enää ole haastatteluja, palavereja tai koneen ääressä jumitettuja tunteja. En enää mene toimistolle aamujunalla tai kulje iltapäiväruuhkassa kotiin. Enää ei tarvitse ideoida, miettiä seuraavaa vuotta tai varmistaa, että muistin liittää kaikki asianosaiset sähköpostin vastaanottajiksi.

Ei ole enää venyneitä lounaita tai Sodexon jälkiruokia. Enää ei vietetä kahvitaukoja kikatellen.

Työni ei ollut vaikituinen, joten mitä todennäköisimmin en enää palaa takaisin. Olo on hieman ristiriitainen. Rakastin työtäni ja työyhteisöä. Toisaalta, jos en olisi tullut raskaaksi, saattaisin etsiä uusia haasteita: mikään ei tunnetusti ja kliseisesti ole täydellistä.

Maha tänään rv 30+2. Sain muuten tänään viimein aikaiseksi hakea äitiys- ja vanhempainrahaa. Ei se niin monimutkaista ollutkaan.
Kasvoin reilussa kahdessa vuodessa huimasti. Opin paljon viestinnän töistä ja ylipäätään työelämästä. Opin ennenkaikkea hinnoittelemaan työni ja pitämään puoliani.

Koska vietän kuukauden lähes vailla työtä, olin ajatellut viimeistellä graduni. Olisin ehkä ehtinyt saada maisterinpaperit ennen vauvan syntymää.

En tiedä, kirjoitanko riviäkään päättötyötäni ennen lapsen syntymää. Jostain ilmestyi kasa freelancer-hommia. Vietän viimeisen työkuukauden ennen äitiyslomaa täysipäiväsenä friikkuna. Olen sen verran ahne ja perso rahalle, etten kieltäytynyt mahdollisuudesta korottaa äitiysrahaani.

LinkedIn kehotti onnittelemaan seuraajaani uudesta työstä. Tuntui hassulta, että se on minun työni. Nyt sitä alkaa tehdä joku muu. 

Välillä mietin lapsellisesti, onko hän parempi kuin minä. Entä jos hänestä pidetään enemmän kuin minusta? Ehkä pidetäänkin. Uskon silti, että jätin itseni näköisen, myönteisen jäljen. Tuskin kukaan muistelee minua pahalla. Minäkään en muistele.

Muutos on aina haikeaa. Samalla on se mahdollisuus. Ehkä minullekin on vielä monta ovea ja ikkunaa auki.

Millä mielin te ollette siirtyneet tai siirrytte äitiyslomalle?

8 kommenttia:

 1. Mä opiskelen terkkariksi ja koiran käydä koulua poksumispäivään saakka, joka on touko-kesäkuun vaihteessa. Siitä alkaa 4kk äitiyskesäloma, jonka jälkeen jatkan koulua normaalisti, 0-3 lähipäivää suunnilleen on viikossa meillä! :)

  Ps. Sanavahvistukset pois, jotta kommentointi on helpompaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli suunnitelmat selvillä, hyvä hyvä! :) Itse vähän mietin, miten paljon uskaltaa tehdä töitä / opiskella ensimmäisenä äitiyslomakuukautena ennen poksumispäivää... Nyt olo on tosi hyvä ja energinen, ja tietysti toivoisin, että se olisi sellainen vielä reilun kuukaudenkin päästä. Alkukesä onkin varmasti hyvä aika saada lapsi, kun sitten voi jo (joskus sekaviksi kutsuttujen) ensimmäisten kuukausien kuluttua palata opiskelemaan eikä juuri ole jäänyt jälkeen :)

   Hyvä, että huomautit salasanavahvistuksista. Inhoan niitä muilla, joten pitää laittaa omasta blogista pois.

   Poista
 2. Tavallaan ihan hyvillä mielin, mutta pelkään että aika käy tylsäksi! Jään kuitenkin varhennetulle äitiyslomalle helmikuun 19. Voihan lomalla yrittää rakennella ja askarrella vaikka mitä ja pitäisi lähteä ystäviä tapaamaan ympäri Suomea. :) Nyt on kuitenkin töissä huomannut, että vain mennä ähisee ja puhisee menemään, kun rupeaa vatsa kiristämään, että ehkä ihan hyvä näin! Ravintola-alalla kuitenkin olen ja joutuu liikkumaan ja seisomaan koko työpäivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskaus tuokin varmasti omat haasteensa fyysiseen työhön. Tavallaan on tosi kiva, että ennen vauvan syntymää on aikaa puuhastella ihan rauhassa kaikkea. Tietysti vauva voi tulla niin aikaisin, ettei kunnon äikkärille edes ehdi. Ei ole sinullakaan enää kauaa lomaan! :)

   Poista
 3. Mulla on sulle pieni ylläri blogissa :)
  http://beginningofanewlifee.blogspot.fi/2014/01/haastetta.html

  VastaaPoista
 4. Kiva löytää lisää raskausblogeja luettavaksi! :) Täällä mennään nyt 21. viikolla. :) Mä aion jäädä vasta kuukautta ennen äippälomalle, teen muutenkin opiskeluiden ohessa vain n. 1-2 vuoroa viikossa.

  T: Jannika

  http://www.lily.fi/blogit/jannikas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla olisi varmaan ollut kauhea raskaus, jos nettiä ei olisi! :D Käynkin tutustumassa sinunkin blogiisi. Hauskoja odotuspäiviä! :)

   Poista