sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Odottaja kaipaa vertaistukea

En ole voinut keskustella raskaudestani kovin paljon kenenkään ystäväni kanssa. Olen ystäväpiiristäni ensimmäinen, joka on tullut raskaaksi. Onneksi olen löytänyt verkosta muita odottajia.

Rekisteröidyin heti raskaaksi tultuani Vauva.info-sivustolle. Samaan aikaan aloitin tämän blogin. Foorumille en ole kirjautunut moneen kuukauteen, mutta blogiini yritän kirjoitella ainakin pari kertaa viikossa.

Luen monia odotus- ja vauvablogeja. On ihanaa löytää muita, jotka elävät samaa vaihetta. Toisten kanssa keskustellessa ja toisten juttuja lukiessa huomaa, etteivät omat ajatukset olekaan niin erikoisia. Joillain muullakin on samoja ongelmia ja pohdintoja.

Samoin on ihana löytää niitä, joilla odotus on jo ohi. Heidän blogeissaan pääsee kurkistamaan lapsen saaneiden elämään.

Blogit ovat minulle ensisijainen vertaistukipaikka. Foorumeissa ei ole mitään vikaa. Ehkä tällainen vapaamuotoinen kirjoittelu ja kuvaaminen vain sopivat minulle paremmin. Koen, että blogista saa enemmän minun näköiseni.

Vau.fi-foorumi on joskus tullut raskautta googletellessani esiin. Huomasin, että siellä on keskusteluissa osiot lasketun ajan mukaan. Ehkä yritän tutustua muihin maaliskuisiin.

Onnekseni olen myös täällä blogissa löytänyt ihmisiä, joilla on täysin sama laskettu aika. On mielenkiintoista seurata toista odottajaa, jonka raskaus on tismalleen samassa vaiheessa kuin oma.

Vauva.infossa ja Vau.fi:ssä voi muuten pitää blogia. Suosittelen katsastamaan, jos yhtään kiinnostaa. Siellä on monia samassa tilanteessa olevia samassa paikassa. Minulle julkinen, vapaa ja itsenäinen blogi Bloggerissa tuntuu paremmalta.

Väestöliiton Perheaikaa.fi-sivuilla on tietoa ja chatteja odottaville. Sivustolla on runsaasti hyvää tietoa, mutta toistaiseksi en ole kokenut palvelua kovin vuorovaikutteiseksi. Monella sivustolla tuntuu olevan sama puute. Tietoa on, mutta vertaistukea saa etsiä.

Vertaisten tapaaminen verkossa on ihanaa ja korvaamatonta. En halua tietää, miten yksinäinen odottaja olisin ilman nettiä. Kaipaisin silti verkon ulkopuolella paikkaa, jossa voisin jakaa ajatuksia lapsen saamisesta. Mistähän sellaisen löytäisi?

Äitiysjumpat ja -joogat eivät ole sopineet kalenteriini. Moni ryhmä alkoi syksyllä, jolloin olin pahoinvoiva ja kiireinen. Ehkä alkuvuodesta pitäisi aktivoitua. Silloin raskauteni tosin on jo aika pitkällä.

Parin viikon päästä meillä alkaa perhevalmennus. Toivottavasti siellä tutustuisi muihin. Pitää olla aktiivinen.

Vauvojen ja pikkulasten vanhemmille tuntuu olevan paljon kerhoja ja muita harrastuksia. Ainakin seurakunnat ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestävät lapsiperheille toimintaa. Täällä päin en ole huomannut, että mitään olisi odottaville vanhemmille.

Siinä voisi muuten olla toimintavinkki järjestöille: kaikilla odottajilla ei välttämättä ole lähipiirissä muita samassa tilanteessa olevia. Varsinkin opiskelijavanhemmat saattaisivat kaivata vertaistukea. Monella oma perhe asuu toisella paikkakunnalla, ja opiskelukaupungissa saatetaan olla varsin yksin.

Mistä te olette löytäneet vertaistukea? Missä muita odottajia voisi tavata?

6 kommenttia:

 1. kylläpä alkaa perhevalmennus aikaisin :o meillä vasta tammikuun puolesta välin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onpa näissä eroja eri kunnissa. Olisin tosin mennyt perhevalmennukseen mielelläni vaikka jo pari kuukautta sitten :D

   Poista
 2. Perhevalmennus on varmaan hyvä paikka tutustua niihin joiden kanssa sitten jonkun ajan kuluttua seisoskelee leikkipuistossa. :) Mäkin olin aikoinaan esikoisen saadessani ystäväpiirin ensimmäinen, ja olisin kaivannut seuraa odotukseen, mutta me ei edes ehditty perhevalmennukseen, kun vauva syntyi keskosena - onneksi olin löytänyt jo vauvakuumeiluvaiheessa tosi ihanan porukan yhdeltä (ranskalaiselta) vauvafoorumilta, ja me pidettiin tosi tiiviisti yhtä monta vuotta, ja edelleen seurataan toistemme kuulumisia facebookissa. Toisen raskauden aikaan oli jo sitten monet kaveritkin saaneet lapsia, ja niinpä vertaistukea oli tarjolla - tosin mä sitten sain kaksoset, joten monet jutut oli sitten kuitenkin aika erilailla. ;)

  Täytyy pistää korvan taakse tuo odottavien ryhmä tai tapaamiset, mä olen mukana meidän alueen MLL:ssä eikä sellaista tosiaan täälläkään ole. Löysin sun blogin tuolta blogilistalta, ja varmaan jään seurailemaan, odotus on aina niin jännää aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhevalmennus on tosiaan siitä kiva, että siellä on samalla alueella asuvia. Odottavien ryhmä olisi todella ihana! Toisaalta, en tiedä, miten helppo sellaista olisi pyörittää. Ihmiset olisivat siinä aika vähän aikaa mukana. Toisen odotuksessa ei välttämättä enää kaipaisi samanlaista porukkaa. Joillain seurakunnilla olen nähnyt toimintaa odottaville, mutta ihan lähistöllä ei sellaista taida olla.

   Kiva, kun löysit tänne ja tervetuloa seurailemaan :) Odotus on tosiaan jännää, varsinkin, kun sen kokee ensimmäistä kertaa koskaan. Olenkin muuten joskus tainnut käydä vilkuilemassa blogiasi. Nimi kuulostaa niin tutulta.

   Poista
 3. Itsekkin olen esikoista odottava ja ensimmäinen joka saa lähipiiristä lapsen. Lapsettomia ei niin innosta vauvajutuista puhuminen ja netissä vertaistuen saaminen on välttämätöntä. Perustimme vauva.fi keskustelupalstan kautta samassa kuussa synnyttävien äitien kanssa facebook yhteisön mistä on ollut paljon apua. Jaksamista loppu raskauteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit porukan :) Itse olen tullut noihin ryhmiin vähän myöhässä mukaan, mutta katsellaan vielä. Kiitos ja ihania odotuspäiviä sinullekin!

   Poista