maanantai 4. marraskuuta 2013

Imelät vauvakirjat

Minun vauvakirjani on puoliksi täytetty. Pikkuveljelläni ei ole ollenkaan vauvakirjaa. Lapsena olin hieman kateellinen kavereille, joiden ensimmäiset vuodet oli taltioitu pastellinväriseen vauvakirjaan. Päätin, että dokumentoin omien lasteni alkutaipaleen.

Raskauduttuani olen selaillut kirjakauppojen vauvakirjahyllyn tarjontaa. En ole palavasti ihastunut valikoimaan.

Eniten nyppii vauvakirjojen stereotyyppisyys. Kaikkia lapsia ei, hyvänen aika, kasteta enää 2010-luvulla. Kaikkien vanhemmat eivät myöskään ole naimisissa keskenään. Eräässä kirjassa kysyttiin, minne vanhempasi muuttivat mentyään naimisiin. Kuinka moni nykyisin muuttaa minnekään naimisiin menon jälkeen?!

Eräässä kirjassa kysyttiin syntymäilmoitus. Kuinka moni sellaistakaan täyttää nykyisin? En ole ajatellutkaan, että laittaisimme Hesariin ilmoituksen lapsemme syntymästä.

Tietysti ymmärrän, ettei vauvakirjasta ole ehkä tarkoituskaan täyttää kaikkia sivuja. Ehkä kaipaisin vauvakirjoilta enemmän avoimia kohtia. En tahdo pikkutarkaa selostusta ristiäisistä: ketä oli kutsuttu, millaista täytekakkua oli, millaisen kummilusikan sylikummi antoi. Sen sijaan kirjassa voisi olla vaihtoehto ristiäiset / nimiäiset / ensimmäinen juhlani. Jokainen voisi raapustaa siihen, mitä haluaa.

Vauvakirjojen imelyys on minulle liikaa. En tahdo hörselöistä vaaleanpunaista tai -sinistä puhumattakaan mistään lässytyksestä. Vierastan vauvakirjoja, joissa seikkailee satuhahmoja.

Taidan tehdä itse vauvakirjan. Sinne voisin jo alkaa koota kuvia ja tunteita ennen vauvan syntymää. Sinne ei tule syntymäilmoitusta eikä vanhempien osoitetta häiden jälkeen, mutta siitä tulee ehkä enemmänkin päiväkirjani vauvan odotuksesta ja ensimmäisistä vuosista.

Millainen vauvakirja teillä on? Mitä suosittelette?


13 kommenttia:

 1. Oletko tutustunut Lapselliset-kirjaan? Se ei ole lainkaan imelä, vaan ainakin omasta mielestäni hauska ja näkökulmaltaan kivan raikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Vähän jo Googlettelin. Pitää vielä tutustua vähän tarkemmin sisältöön :D

   Poista
 2. Meidän tytöllä on anopin ostama kamala vauvakirja josta en tykkää yhtään ja sit on Mauri Kunnaksen Vauvakirja josta tykkään tosi paljon vaikka siinäkin on stereotypioita jonkin verran. Tuli mieleen että siehän voit tehdä esim valokuva-albumiin oman näköisen vauvakirjan. Sielä on tyhjiä sivuja joihin saa liimata kuvia ja kirjoittaa mitä haluaa :) Ite tykkään askarrella niin ehkä vois itekin tehä sellaisen jos joskus toisen lapsen saan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti kukaan ei osta meille kamalaa vauvakirjaa! :D Mietinkin, että tuollainen valokuva-albumi/muistikirja olisi kiva. Aiemmin olen ollut innokas askartelija, mutta sitten se on vähän jäänyt. Sormet alkavat jo syyhytä!

   Poista
 3. Olin kanssa ehdottamassa, että sellaisenhan voi tehdä vaikka itse ja tilata sitten Ifolorilta (tai muulta vastaavalta yritykseltä). Oma äitini täytti minun vauvavuoteni tapahtumat ihan tavalliseen kalenteriin, jossa oli joka päivälle muutaman rivin verran tilaa tekstille. Toimi ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, niin saa ainakin sellaisen, minkä haluaa :)

   Poista
 4. Meillä on myös tuo mauri kunnaksen vauvakirja ja oon kyllä tykänny :) Siinä oli myös raskausajalle oma osio mikä oli kiva. Saatiin myös joku toinen ristiäislahjaksi, muistaakseni "kulta aika lapsuuden". Se on joku sellainen vanhemman mallin, mm. anopilla on ollut se sama siis kun hän on ollut vauva. Vähän tylsempi kuin tuo Kunnaksen kirja ja huomaa että on vanhempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehellä on myös ollut lapsena Kulta-aika lapsuuden -vauvakirja. Perinteen voi varmaan katkaista, sillä minusta se on hirveän kliseinen ja vanhahtava kirja :D

   Poista
 5. Hei! Rakennan parhaillaan verkossa täytettävää vauvakirjaa - käykää tutustumassa ja laittakaa minulle palautetta kehitystyöni tueksi osoitteeseen jenni.lahti(at)kidmemo(piste)com. Beta-versio on livenä, ja teen parhaillaan seuraavaa, huomattavasti paremmin toimivaa palvelua. Älkää siis pelästykö bugeja, ne tulevat poistumaan.
  Vauvakirjan löydät osoitteesta www.kidmemo.fi. Seuraa uutisiamme uudesta versiosta Facebookissa: https://www.facebook.com/kidmemobabybook

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Jenni, ja tsemppiä vauvakirjaprojektiisi!

   Poista
  2. Kiitos Marjo! Onnellista odotusta sinulle!

   Poista
 6. Meillä on nalle puh-vauvakirja. Se on ilmeisesti sitte moderni ku siinä on kohta kaste/nimenantojuhlalle :D Meillä tosin ei ollu kumpiakaan. Ite oon sen verran perinteinen ihminen että olen avioliiton kannalla. Mut toi meiän kirja on ollu vähä hankala ku siinä on kohtia "ruoka-ajat", "nukkuma-ajat", mut koitappa siihen sitte täyttää ku ne vaihtelee.. :D

  VastaaPoista