sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Vauvaostoksilla pää pyörällä

Minulla alkaa pian 18. raskausviikko, mutta olen edelleen aika ulalla vauvatarvikkeista. Onhan tässä toki vielä aikaa. Kun tein positiivisen raskaustestin heinäkuun alussa, ajattelin, että ei nyt aleta hössöttämään. Kaikkea ehtii vielä hankkia.

Niin ehtiikin, varmasti. Ensikertalaisena on vaikea sanoa, mitä oikeasti tarvitsee.

Melkein heti plussattuamme ostimme auton. Pääkapunkiseutulaisena, lapsettomana pariskuntana emme olisi välttämättä tarvinneet sellaista. Auto helpottaa silti huomattavasti perheenlisäyksen kuljettamista mummoloihin satojen kilometrien päähän. Pitää myöntää, että toistaiseksi se on helpottanut meidänkin kulkemistanne huimasti.

Hoitolaukuksi olin jo kauan ennen raskautta ehtinyt kaavailla erästä Longchampin olan yli kulkevaa mallia. Sinne mahtuu tarpeeksi tavaraa, ja materiaali on kestävää. Se ei ole nahkaa, jota pitäisi varoa. Pahimmissa alkuraskauden pahoinvoinneissa löysin laukun huokeaan hintaan Huuto.netistä.

Vielä en lastaa laukkuun vaippoja ja tuttipulloja - mitä hoitolaukkuun edes laitetaan? -, mutta laukku on jo osottaunut käytännölliseksi. Olan yli menevänä se on ehdottoman käytännöllinen työmatkapyöräilijälle, ja sinne mahtuu pienimuotoiset ruokaostoksetkin.

Odottava äitikin saattaisi tarvita jotain. Toistaiseksi olen mahtunut hyvin vaatteisiini. Nyt alkaa olla pakko myöntää, että housut tuntuvat hieman epämukavilta. Olen yrittänyt saada nettikirppareilta belly beltia, housujen jatkopalaa. Sillä saisi äitiyshousujen käyttöönottoa siirrettyä ainakin hieman.

Äitiysvaatteiden käyttöaika jäänee niin lyhyeksi, etten ajatellut uhrata niihin omaisuuksia. Töihin voisin hankkia jotain siistejä puseroita, ja ainakin yhdet mammahousut tarvitsisin. Laskettu aika on maaliskuussa, joten vanhat talvitakkini eivät varmaan mahdu enää talvella kiinni. Toivottavasti pääsen loppuraskaudessa liikkumaan, joten mahanmentäviä urheiluvaatteitakin pitäisi etsiä.

Äidille ja vauvalle

Ensimmäisen hankinnan vauvalle tein perjantaina. Miestä odotellessani käväisin vaivihkaa lastentarvikeliikkeessä. Löysin kolmen vauvaharson paketin puoleen hintaan. Harsot olivat halpoja ja söpöjä: paketissa oli yksi pilkullinen, yksi valkoinen ja yksi leijona- ja norsukuvioinen. Sydän syli!

Pikkuvauva-aika on aika lyhyt, joten ajattelin katsella melko paljon tavaroita käytettyinä. Onhan se ekologisempaa, taloudellisuudesta puhumattakaan. Harsoja tarvitaan lisää, samaten vauva toki kaipaa vaatteita. Yhdistelmävaunut ja turvakaukalo pitäisi ostaa.

Jossain vauvan pitäisi nukkuakin, ja syöttötuolia kaivataan jossain vaiheessa. Tahtoisin varmaan kokeilla rintareppuakin. Kestovaipatkin kuulostaisivat hyviltä.

Onko TrippTrapp-syöttötuoli maineensa veroinen? Ovatko halvemmat yhtä hyviä? Tarvitseeko vauva sitteriä vai pärjääkö ilman? Tekeekö imetystyynyllä mitään? Entä rintakumilla?

Vauvatavarat ovat sekoittaneet untuvikon pään. Kaikkea on paljon tarjolla, mutta mikä on oikeasti tarpeellista?

Mielessä on tuhansia kysymyksiä, joita luultavasti pohdin blogissani seuraavien kuukausien ja ehkä jopa vuosienkin aikana.

Kertokaa, kokeneemmat! Mitä kannattaa hankkia, ja mikä on turhaa?

6 kommenttia:

 1. Hei! Voisin vähän kertoilla mitä meille hankittiin ja kuinka tarpeellisia olivat. Ekaksi äitiysvaatteista, pärjäsin yksillä mammafarkuilla ja omilla gollareilla hyvin. Lisäksi ostin muutaman äitiys pitkähihaisen ja muuten pidin tavallisia pitkiä toppeja ( ovat käytössä edelleen eli eivät venyneet pilalle). äitiysmallin legginsit olivat paljon käytössä. Lisäksi ostin yhden mustan äitiysmekon, jolla pärjäsin talven juhlat.
  Talvitakin kanssa itsekin tuskailin, mutta onneksi en ostanut etukäteen mitään, omat takkini sopivat loppuraskauteen saakka, olivat sen mallisia, vaikka kokoa xs. Pitkänmallinen toppatakki peitti hyvin mahan ja vyön sai nostettua rinnan alle.
  Sitten noista muista; rintakumi oli aluksi ehdoton, nännut menivät tosi herkiksi alulsi + jos rinta oli aivan täynnä, vauva ei saanut siitä kunnon otetta ilman. Imetystyynyä ei hankittu, nopeasti oppi kotona asettelemaan omat tyynyt hyvin. Rintareppua tulee käytettyä harvemmin, mutta on kyllä ollut ihan kiva. Kesäaikaan monesti ulkoiltiin niin ja alussa kun vauva viihtyi paljon sylissä tein kotihommia vauva kyydissä. Sitteri on käytössä edelleen ja tyttö kohta 6 kk, kohta tosin syöttötuoliin (mikä hankittiin vasta äskettäin, mallia emma easy ja me kyllä tykätään.Samanmallinen kuin tripp trapp).
  Meillä vauva nukkui alusta asti pinnasängyssä hyvin, ei hankittu mitään ensikehtoja. Pinnasuojus on hyvä olla.

  Me hankittiin tosi paljon tavaraa käytettynä, tutuilta ja nettikirppiksiltä ja voi kyllä sanoa että pitkä penni säästettiin. Silti hyvä kuntoisia ja siistejä, kun eihän ne paljoa esim. yhdellä lapsella kulu.

  Niin ja hoitopöytähankittiin sellaisen, jossa on tilaa siinä tasollakin muullekkin kuin pelkälle hoitoalustalle. Lisäksi siinä on välikkö ja kaksi isoa vetolaatikkoa, johon menee hyvin vaatteet.

  Varalta oltiin ostettu myös pari tuttia, muttei vauva huolinutkaan. Rintapumpun mies hommasi meidän ollessa sairaalassa, kun maitoa alkoi nousta hurjasti, kotona en ilman pumppua olisi pärjännytkään. Pari pakettia olu korviketta kotona varalta, muttei tarvittu. Tuttipullojakin ostettiin ja muutamalla pärjättiin kun täysimetyksellä mentiin.
  Harsoja kannattaa ostaa useampi, meillä niitä on n.20 kpl ja niitä kyllä meneee, alussa puklailuihin ja myöhemmin soseisiin, lisäksi meillä on osa pyllyharsoina.
  Turvakaukalo on käte telakallisena.

  Siinäpä mitä nyt tuli mieleen, toivottavasti oli apua :) Aluksi on kyllä vaikeaa hahmottaa mikä on tarpeen, kun kaupat pursuaa tavaraa. Kannattaa hankkia tavaroita pikkuhiljaa pitkin raskautta, niin ei lopussa tule paniikissa osteltua mitä sattuu. Asioita ehtii tutkailla ja vertailla sekä etsiä käytettyinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kattavasta vastauksesta! Minullakin talvitakit ovat normimalliston pienintä kokoa, joten kiva kuulla, että sinulle mahtui omat takit koko talven. Saa nähdä, miten itselle käy. Ajattelin lähteä takkiostoksille vasta sitten, kun oikeasti näyttää siltä, ettei enää mahdu.

   Luulen myös, että ihan tavallinen tyynyt käy imetystyynyksi. Ehkä :) Meille ei varmaan hankita hoitopöytää, koska sellainen ei oikein fiksusti mahdu mihinkään. Luulen myös, ettei noita ensikehtoja tarvita. Varmaan alussa menee äitiyspakkaus:)/pinnasänky tai vaihtoehtoisesti meidän sänky. Toivoisin tosin, että vauva nukkuisi omassa sängyssä, mutta saapa nähdä.

   On aika vaikea sanoa oikeastaan etukäteen, mitä vauva sitten suostuu käyttämään ja mitä ei. Esimerkiksi ei kaiketi kannata hankkia valtaisaa tuttivarastoa, koska kuten teillä, niille ei sitten välttämättä tule käyttöä. Itsekään ei pikkuisena huolinut tuttia. Pari pitää tietysti hankkia varalta; saahan niitä sitten ostettua lisää, jos tarvitsee. Vähän vilkuilin perjantaina kaupassa tuttihyllyä ja menin jo ihan sekaisin :D Luonnonkumi, silikoni, anatominen, ensitutti... Haha, mikä olisi hyvä?

   Ajattelin myös, että pikkuhiljaa tässä hankitaan kaikkea. Syöttötuolilla, oli se TrippTrapp tai mikä tahansa muu, ei ainakaan ole mikään kiire vielä. Tietysti hankitaan myös sitä mukaa, kun kierrätettynä löytyy :) Olemme lisääntymisessä aika edelläkävijöitä, joten tuttavapiirissä ei oikein ole vauvatavaraa vielä kierrossa. Onneksi on (netti)kirpparit.

   Poista
  2. Mukava jos oli apua! :) Huomasin itse, että monessa asiassa esim. tuossa imetystyynyssä aluksi tuntuu, ettei ilman meinaa pärjätä, mutta kun sitä ei vaan ole niin oppii kyllä löytämään jotain korvaavaa :D Sairaalassa oli imetystyyny ja olihan se tosi kätevä ja mietinkin siellä, että enhän osaa kotona imettää ilman tälläistä :D Mutta hyvin se sitten sujui ilmankin :)
   Toinen oli imetyspaidat. Mulla ei ollut niitä valmiina ja kotiin tultaessa olinkin ihan helisemessä tavallisten toppien kanssa ja tilasinkin sitten kaksi erimallista imetyspaitaa jotka tuntuivat aluksi loistavilta. Ja kuinkas kävikään, aloin sitten pitämään kuitenkin ihan normaaleja toppeja, jotka venyvät hieman kaula-aukoltaan :D Ihan h&m:n perustoppeja, joissa on säädettävät olkaimet.
   Mutta imetysliivit kyllä kannattaa etukäteen ostaa,niitä tarvii jo sairaalassa. Mutta kannattaa ostaa vasta loppuraskaudessa, niin helpompi ostaa oikean kokoiset :)
   Meillä taisi ne tutit olla jotain emman ensitutteja, olin ostanut kahta eri kokoa. Mutta niiden sopivuudesta en tosiaan osaa sen enempää sanoa :D

   Mekin oltiin ensimmäinet kaveripiiristä jotka saivat lapsen ja oikeastaan muutenkin tuttavapiiristä. Äitini kaveri oli kuitenkin juuri laittamassa myyntiin heidän lapsen vanhat lastentarvikkeet niin hoksasi sitten kysyä meiltä ensin ja sieltä saatiinkin kerralla tosi hyvin tavaraa :) Mutta tosiaan nettikirppareiltakin löytyi kaikenlaista!

   Poista
  3. Niin, ne imetyspaidat! Minusta ne vaan ovat aika kaamean näköisiä yleensä :D Ovathan ne toki varmasti käytännöllisiä. Juu, imetysliiviostoksille ei ihan vielä uskalla lähteä. Minulla on nytkin kuppikoko muuttunut jo huiiimasti ja olen ollut alusvaateosastolla ihan sormi suussa...

   Poista
  4. Musta ne oli oikeestaan aika epäkäytännöllisiä loppujen lopuksi, vaikka aluksi tuntuikin ettei nyt kukaan pysty imettämään ilman niitä. Onhan ne siitä käteviä, että aika piilossa pystyy imettämään, mutta kotonahan sitä pienen vauvan kanssa paljon ollaan. Joo munkin piti päivittää kuppikokoa suurempaa parikin kertaa raskauden aikana, eli sai alusvaateostoksilla rampata.. :D

   Poista
  5. Niin mietinkin, että pikkuvauvan kanssa varmaan kuitenkin on pääasiassa kotona. Tai mistä sitä tietää, en oikein osaa vielä kuvitella edes :)

   Olen aina ennen vähän ärsyntyynyt odottajista, jotka hössöttävät rintojensa kasvusta. Kuppikoon muutokset tuntuvat silti ihan hassuilta - aivan kuin olisi taas murrosikä! :D

   Poista